Två filmer på gång om Stasiagenten, f d Lundateologen och f d prästen i Svenska kyrkan Aleksander Radler

Blev precis tipsad om att Washington Post skriver om att en film om Stasiagenten Aleksander Radler ska ha premiär i december. Den heter ”Being Radler” och är producerad av den New York-baserade journalisten Peter Savodnik.

Radler har ju behandlas en del på denna blogg. Han var österrikare som växte upp i DDR, men som i slutet på 1960-talet, efter att han angett ett par studenter från Jena som dömdes till långa fängelsestraff för att ha försökt fly landet, skickades på Stasichefen Mielkes order till Sverige. Han bosatte sig i Lund och fortsatte sin verksamhet som Stasiagent med täckmanteln teologisk forskare med bas på Lunds universitet. Han prästvigdes också i Svenska Kyrkan. 

1994 avslöjades han i Tyskland som Stasiagent av teologen Dietmar Linke. Lunds universitet fick kännedom om avslöjandet och kontaktade Säpo. En konfrontation skedde och Radler förnekade att han jobbat för Stasi, men valde att lämna Lund för att bli kyrkoherde i Burträsk. Det var i samband med att professor Birgitta Almgren kom ut med sin bok Inte bara Stasi (2011) som det via Västerbottenskuriren avslöjades att Luleå stift hade en f d Stasiagent. Sommaren 2012 tog en delegation från Luleå stift del av Aleksander Radlers Stasiakt hos Stasimyndigheten i Berlin. Efter att den seniore forskaren vid Stasiarkivet, och gästprofessorn i Odense, Helmut Müller Enbergs, skrivit ett utlåtande om Radlers Stasiakt valder Aleksander Radler att sluta neka om sitt förflutna. Han erkände för DN att han varit agent för Stasi.

Historien som journalisten Peter Savodnik ska berätta i sin film ”Being Radler” handlar om Aleksander Radlers tre livsfaser:

”first as a spy, then as a priest hiding his past and, now, as a man exposed to the world”, skriver Washington Post. 

En trailer finns redan att se hos distributören Stateless media, se här.

Av det jag läser framstår det som om Savodnik främst behandlar uppgörelsen av det Stasiförflutna (eller bristen på denna) i Tyskland, inte vad som händer (eller inte händer) i Sverige. Angreppsvinkeln på Sverige får vi förhoppningsvis se i en annan dokumentär, som har premiär 2014. Det är Stockholmsfilmaren Richard Solarz och Direkt Film och Media Produktion AB, som sedan något år (eller om det är två, jag minns inte) arbetar med en film som ska heta ”Spionen som hamnade i kylan” (The Spy Who Ended  Up in the Cold). Arbetsnamnet har tidigare varit ”Tomas Tvivlaren”. Aleksander Radler valde ju själv täcknamnet ”Tomas”, vilket möjligen kan vara en vink till den bibliske tvivlaren.

Filmen har bland annat fått produktionsstöd av Svenska staten, vilket framgår här och här. Innehållet förklaras så här:

”A documentary espionage thriller set in the Cold War, but which reaches its resolution today in the small northern Swedish village of Burträsk outside Umeå. A devout priest, liked and respected by all, or a ruthless spy who never hesitated to betray his friends and colleagues to the dreaded Stasi in the old GDR? Who is Aleksander Radler, the man with two different personalities?” 

Jag är inte helt säker på att Aleksander Radler känner sig smickrad av uppmärksamheten. Sedan erkännandet sommaren 2012 uttalar han sig inte längre media och tycks numera leva ett ytterst tillbakadraget liv. Han har skrivit ett öppet brev i Tidningen Dagen och bett om förlåtelse, men det är skrivet på svenska och de som är de största offren talar inte svenska. De bor i Tyskland och Radler har uppenbarligen inte vänt sig till dem för att få förlåtelse.

Aleksander Radler får finna sig i att fortsatt bli exponerad i offentligheten. För han var inte någon obetydligt Stasiagent utan en betrodd och lojal medarbetare som i nästan 25 år rapporterade till en fruktad säkerhetstjänst.

”Some Inofficial Collaborators (IM, dvs agenter, red anm) say today ‘I didn’t harm anyone. That he could not say. Never'”, säger en röst om Aleksander Radler i Savodniks trailer.

————————————

p.s. Om Peter Savodnik kan man också berätta att han precis kommit ut med boken ”Interloper” om Lee Harvey Osvalds tid i Sovjetunionen. 

”The book includes extensive interviews with Oswald’s closest friends in Russia, and it offers a powerful window into Oswald’s world, which was carefully constructed and closely monitored by the KGB”, utlovar Savodnik på sin even hemsida.

Boken var utvald som Editors’ Choice i NY Times Book Review i november i år, se här.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, film, Journalistik, Stasi, Sverige, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Två filmer på gång om Stasiagenten, f d Lundateologen och f d prästen i Svenska kyrkan Aleksander Radler

 1. Ulf S skriver:

  En intressant vinkel på Radler är väl vad han gjorde efter murens fall 1989? Det jag menar är att hans Stasi-verksamhet kan ha varit känd av KGB, vars utrikesdel numera heter SVR. I så fall kan man ju undra om han (p.g.a. utpressning eller frivilligt) fortsatte att jobba åt SVR efter 1989 ? Är det kanske därför han är så tyst idag ? Bara en tanke…..
  /Ulf

  • Lena Breitner skriver:

   Hej!
   Man får väl se östblockets und/säktjänster som en stor koncern med olika dotterbolag. Allt inom dotterbolagen har man inte koll på och all personal har man inte behov att ha kvar vid nedläggning eller försäljning av diverse bolag. Även om det fanns ett spel för att rekrytera ”arbetslösa” agenter efter murens fall var det långt ifrån alla som fick denna uppvaktning. Det gällde att ha något att ge också. Jag vet faktiskt inte om Radler satt på något matnyttigt uppe i Burträsk.
   Vad gäller tystnaden kan bara Radler själv svara på frågan. Vad jag har hört skriver han nu på en egen bok. Den ska bli intressant att läsa, om den nu ges ut.
   Hälsar
   Lena

Kommentarsfältet är stängt.