Allt färre tror att Kennedy mördades genom en konspiration – men 9 procent tror att de egna underrättelse- och säkerhetstjänster var inblandade

Den 22 november är det 50 år sedan President John F. Kennedy mördades. Lagom till denna årsdag publiceras den senaste Gallup-undersökningen, som visar att allt fler amerikanare övergett teorin om att skotten i Dallas var en stor konspiration.

Gallup har sedan 1963 regelbundet undersökt den amerikanska befolkningens uppfattning om vem som mördade presidenten. Var det en enda person (läs: Lee Harvey Oswald) eller var det andra involverade i mordet (också)?

Årets undersökning visar ett historiskt lågvattenmärke för konspirationsteoretiker. Sedan 1975 och trettio år framåt har mellan 74 och 81 procent av befolkningen varit övertygade om att det var flera personer inblandade i mordet.

Därefter började det dala och i år uppmättes rekordbottennoteringen på ”bara” 61 procent av amerikanarna som var övertygade om att det var en konspiration.

Parallellt med detta nås en toppnotering vad gäller de som är övertygade om att Lee Harvey Oswald var ensam gärningsman. Hela trettio procent är nu övertygade om detta. En så hög siffra för ensam gärningsman har Gallup inte uppmätt sedan slutet på 1960-talet! Mest skeptisk över ensam gärningsman var befolkningen mellan 1975 och fram till millennieskiftet, då mellan 10 och 13 procent menade att det var en ensam gärningsman.

Om det nu skulle vara en konspiration – vem anser de då är skyldig? Flest gissar då på maffian/den organiserade brottsligheten respektive staten alt regeringen (ej specificerat  vad/vem). Båda kategorierna får 13 procent av rösterna.

Av de egna underrättelse- och säkerhetstjänsterna står CIA högst på listan. 7 procent tror att de var involverade, medan bara 1 procent tror att det var FBI och J. Edgar Hoover. Även Secret Service, som väl skötte livvaktsskyddet, får sin beskärda del med 1 procent som tror att de var involverade.

Min tolkning av materialet visar att mellan åtta och tio procent är övertygade om att kalla krigskonflikten kan ha varit en faktor. Fem procent pekar ut Fiedel Castro och Cuba som ansvariga, tre procent pekar på Sovjetunionen och kommunismen och andra ej specificerade länder får två procent.

Kennedys efterträdare Lyndon Johnson tror tre procent är skyldig.

Jag fascineras lite grand över den tvärsäkerhet som en del uppvisar gällande sådana här fall. Vad baserar vissa amerikaner sin kunskap på när de pekar ut Lyndon Johnson? Att de sett Hollywoodfilmen JFK kanske, där Johnson pekas ut? TV och film är som bekant ett väldigt starkt medium och många som ser något på film (fiction) blir sedan övertygade om hur det är i verkligheten (fakta).

Låt oss bara jämföra med Palmemordet. Så många som jag mötte för ett antal år sedan som var tvärsäkra och kunde tala sig varma för att det var Christer Pettersson som gjorde det. Denna skara har tystnat betänkligt och jag skulle kalla det GW-effekten.För visst har svenska folket ändrat uppfattning, inte främst för att Christer P blivit friad utan för att Leif GW Perssons fakta och fiction fått så mycket utrymme i media, i synnerhet i tv, att folk som aldrig sett ett förundersökningsprotokoll eller är särskilt kunniga på fallet ändå är superdupertvärsäkra om att de nu vet sanningen.

Jag är fullständigt övertygad om att om det gjorts återkommande opinionsundersökningar under åren 2011-2013 om vem som mördade Palme så skulle den visat en markant och statistiskt mycket vederhäftig förändring i svensk opinion som visade att väldigt många nu ansåg att det var polisen/Säkerhetspolisen som dödat Palme. Faktorer som definitivt har påverkat opinionen är naturligtvis att Leif GW Perssons romaner (obs! fiction) filmatiserades och sändes som tv-serien En Pilgrims dödSvt hösten 2012. I samma veva har GW varit på förstasidor i diverse tidningar och uttalat sig om Palmemordet ur faktasynpunkt på SvT:s Veckans Brott, som är väldigt populärt. Att En Pilgrims död nu tydligen ska bli Hollywoodfilm är jätteroligt, men får antagligen effekten att allt fler får fiction och fakta att smälta samman. Eller uppfattar att fiction är fakta.

Vem tror då jag det var som mördade Palme? Jag tror ingenting. Jag har faktiskt ärligt talat inte en aning. Hur ska jag kunna veta det? Det enda jag har tagit del av är lite nyhetsmaterial och så har jag sett en Pilgrims död. Baserat på det kan jag inte dra några slutsatser. 

p.s. Gallupundersökningen genomfördes per telefon 7-10 november och innefattade 1 039 vuxna från 18 år och uppåt. Läs mer här.

Här är mer att läsa om konspirationsteorier från The Guardian, som kan berätta att det ges ut väldigt mycket böcker om Kennedymordet i år. Ett enda förlag har tjugofem (!) titlar i ämnet. Nästa år kommer dessutom Hollywoodfilmen Legacy on Secrecy att ha premiär. Filmen, där Leonardo DiCaprio and Robert DeNiro har huvudroller, bygger på boken med samma namn av Lamar Waldron och Thom Hartmann, som har byggt sin konspirationsteori om att den amerikanska maffian låg bakom mordet Kennedy på avhemligade CIA-dokument. Någon typ av koppling ska dessutom finnas till planer på att störta Fidel Castro. Ja, om Hollywood ger sig på det här så tror säkert folk att det här är sant. Också.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i konspirationsteorier, USA. Bokmärk permalänken.