Morten Jerntoft fick Arne Lund att fem dagar före sin död berätta om sin tid som hemlig agent

I kväll klockan 21.25 sänder norska NRK1 dokumentären ”Agentens skriftemål”. Det är journalisten Morten Jerntoft som, enligt NRK:s förhands, lyckats förmå Arne Lund att som den förste norrmannen offentligt berätta om dramatiska operationer under det kalla kriget. Fem dagar före sin död berättade Arne Lund, 80 år, inför kameran att han för USA:s räkning gjort flera operationer in i Sovjetunionen. Den sjunde och sista operationen höll på att gå åt skogen för Lunds egen del. Han stötte på några sovjetiska soldater och fann sig nödd och tvungen att döda dem. Detta, att ha dödat, förföljde honom resten av livet.

”Jeg skjøt i alle fall to skudd på hver. Jeg tror ikke de døde med en gang. Øynene deres har forfulgt meg hele livet”, citerar NRK ur dokumentären.

Arne Lund dog den 15 februari i år. För en kort tid sedan fick hans sex döttrar se dokumentären. Flera av dem grät när de såg den. De är övertygade om att pappan talar sanning. De har inte vetat något om sin pappas hemliga förflutna, men har förstått att det var något. En av döttrarna vittnar om att pappan sätta sig i ladan och gråta. Frågan om varför pappan grät så mycket, vad han bar på, har nu fått sitt svar.

Journalisten Morten Jentoft presenteras så här på Gyldendals förlag. Han är född 1956 och har varit korrespondent i Moskva och Helsingfors. Jag noterar hans språkkunskaper: samiska, ryska och finska, vilket gör hans bokproduktion än mer intressantare:

  • Verkebyllen: Om menneskeskjebner og agenter i kald krig, (1995, Tiden, skriven tillsammans med Odd Isungset)
  • De som dro østover: Kola-nordmennenes historie, Gyldendal (2001)
  • Mennesker ved en grense: En beretning om folk i Øst-Finnmark i historiens drama, Gyldendal (2005)
  • Døden på Kola, Gyldendal (2008)
  • Radio Moskva, Gyldendal (2012)

I en tv-dokumentär med titeln ”Finlandsspionasjen” från 1991 berättar Morten Jerntoft och Odd Isungset om finnar som var norska agenter under kalla kriget. Eller som programledarens påannonsering berättar: hur ett nordiskt land kränker ett annat. Jag vill påminna läsarna om att det i IB-affären påstods att svenska agenter varit verksamma på finsk mark. Länk här.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Finland, Kalla kriget, Sovjet, Sovjetunionen. Bokmärk permalänken.