Tidigare biskop samlade upplysningar om danska kommunister

JyllandsPosten avslöjade i en artikel i söndagens tidning att den danske biskop emeritus Erik Norman Svendsen har arbetat för ett antikommunistiskt underrättelsenätverk under kalla kriget. Som student ska Erik Norman Svensen ha samlat in upplysningar om danska kommunister. Insamlingen rörde så kallade öppna källor, vilket i sig är rätt okontroversiellt för den som tänker efter. Erik Norman Svendsen berättar för JP:s journalist Matias Seidelin att hans uppgift var att läsa danska tidningar och samla in vad vissa DKP-medlemmar uttalade sig om i pressen. Lite mer arbete än i dagens internet- och databasvärld kanske, där samma information i dag oftast är några få knapptryckningar bort.

Det som gör det hela intressant är att den nu forne biskopen gjorde sitt uppdrag i organisationen Frihed og Folkestyre, som leddes av Arne Sejr, som är värd några rader. Hans var dansk motståndsman med täcknamnen JJ, Joe, Jørgen Jensen och Bo och var han en av ledarna för Studenternes Efterrettningstjenste i Slagelse samt arbetade för Dansk-Svensk Flygtningetjeneste.  Från 1940 till september 1943 organiserade han illegala flyktrutter till Sverige men blev sedan gripen. Han lyckades dock fly till Sverige och blev kvar där till maj 1945. Efter andra världskriget byggde han upp det halvprivata underrättelsenätverket Firmaet med hjälp av Forsvarets Efterrettningstjenste, FE, och amerikanska CIA, se även här. Erik Norman Svendsen säger sig inte ha känt till att Sejr hade låtit avlyssna DKP:s Alfred Jensen.

Enligt JP ska Erik Norman Svendsen också varit kopplad till nätverket Interdoc, som genom psykologisk krigsföring försökte motarbeta kommunistisk propaganda, bland annat i Danmark.

Erik Norman Svendsen mångåriga tystnad uppger kalla krigs-forskaren tillika museiinspektören vid Langelandsfortet Peer Henrik Hansen bero på att Sejrs folk hade varit bland de första som likviderats vid en eventuell sovjetisk ockupation.

Intressant i historien är att JyllandsPosten håller på att gräva fram uppgifter som inte var med i PET-kommissionens slutrapporter. Danmark är det land i Norden som haft den absolut största öppenhet i kalla krigshistorien och därmed är det intressant att man nu tycker sig sakna saker. Den tidigare PET-medlemmen, professor Ditlev Tamm från Köpenhamns universitet, menar att om nu PET varit under luppen borde FE (den militära underrättelstjänsten) gneomgå samma granskning:

”Når man nu har valgt at lukke den ene side op, burde man også overveje at lukke den anden side op. Det bliver ensidigt, når man kun har den ene tjeneste, og når det er så længe siden, så synes jeg godt, at man kan overveje det.”

Se ytterligare artikel här. Ni som har JP Premium kan naturligtvis läsa alla artiklarna i ämnet, vilket börjar bli en liten hög. Dags för en JP-prenumeration på nätet kanske?

Fotnot: Den forne biskopen och forne hemlige underrättelsearbetaren uppges i dag vara kongelig konfessionarius, vilket betyder att han är familjepräst till kungahuset. Han säger att han inte har berättat för kungahuset om sitt hemliga liv som student.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i andra väldskriget, Danmark, Stay Behind, Sverige. Bokmärk permalänken.