Om övervakning och Säkerhetspolisens tidiga historia

Jag blev tipsad om att UR Samtiden har ett intressant program om hur övervakningsverksamheten i Sverige startade. Det är drygt 30 minuter med Jenny Langkjaer, forskare i historia vid Stockholms universitet, som 2011 doktorerade på svenska säkerhetspolisens framväxt under 1880-1920-talet.

Hennes ”Övervakning för rikets säkerhet. Svensk säkerhetspolisiär övervakning av utländska personer och inhemsk politisk aktivitet, 1885-1922” handlar om hur säkerhetspolisen (som egentligen då var organiserat som en lokalpolis) hanterade både den framväxande arbetarrörelsen och den ökande strömmen av utländska medborgare som kom till Sverige under perioden 1885-1922. På den tiden såg man vissa rörelser som kunde störa ordningen: socialdemokrater, nykterhetsrörelsen, kommunister och utländska medborgare generellt.

Föredraget är intressant. Någon form av kravspec vad man skulle ha all övervakning till verkar inte ha funnits. Snarare ger forskaren en bild av någon form av hamsterinsamling. Samla in, men vet inte riktigt vad man ska ha det till. Ni får även se bild på första polishunden och veta varför kvinnor (polissystrar) rekryterades till verksamheten.

Programmet på UR har ni här. Det är tillgängligt till och med fredag 1 juli 2016. Mer info om föredragshållaren här och här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Forskning, Säpo, Sverige. Bokmärk permalänken.