Trams av Stensson

Leif GW Persson menade i sina memoarer (eller vad det nu var) att en lögn kunde trigga fram sanningen. Mitt inlägg om Demokratisk Vänsters Gunnar Stensson har redan fått en reaktion, närmre bestämt från den tidigare ordföranden i FiB/Kulturfront i Lund. Han menar att det Gunnar Stensson skriver är trams. Mötet den 21 oktober 1973 var arrangerat av Fib/K:s lundaavdelning och ingen annan. Vad gäller publikens konstellation fanns varken åsikts- eller akademiskgrad-registrering på den tiden så om folk mest var akademiker, som Jan Guillou påstår, går inte att fastställa. Men ordföranden påpekar att bilden av att lokalen skulle ha befolkats av docenter och professorer är försök (läs: av Guillou) att skapa en myt. Publikens kärna ska ha bestått av ”Fibbare” ca 100 aktiva från DFFG samt en mängd följare. Många av dessa aktiva ska ha varit yrkesverksamma som sjukskötare, transportarbete, grafiker m m, vilket inte tyder på akademisk grad över huvud taget. Vad gäller besöksantalet finns inga publikräkningar, men:

”Vad gäller besöksantalet så slogs det med råge när Synnergren (dåvarande ÖB, red anm) var på besök några månader senare, eftersom jag var ”mottalare” vid det tillfället så vet jag att publiken var delad, förutom vårt folk så var förekomsten av kända nazister och facister påtaglig, kända ansikten ur den bruna miljön, men också intresserade ur de flesta politiska läger”, skriver den f d Lundaordföranden.

Således drar jag slutsatsen att Jan Guillou har fel. Om mötet där ÖB Synnergren var med slog besöksantalet 21 oktober med råge kan absolut inte 21 oktober ha haft över 1000 åskådare. Inte om man har en lokal som av brandsäkerhetsskäl tar max 800-900 besökare och då byggnaden är gammal.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i IB, IB-affären allmänt, IB-åtalet allmänt, Jan Guillou, Säpo. Bokmärk permalänken.