Klargörande och balanserat av Ölander om IB, Säpo, Frånstedt och om dagens underrättelseverksamhet

I dagens Expressen ”Dokument/Fredag” återfinns en stor artikel om IB, Säpo och Frånstedts utspel i DN. Ska ni läsa en enda artikel i detta ämne så ska ni läsa journalisten Micke Ölanders artikeln. Den är klargörande och balanserad och jag menar att detta är en av få artiklar som gör att vanlig allmänhet kan förstå.

Hur många artiklar har vi inte fått se genom åren där blott den väl invigde kan förstå de stora sammanhangen bakom pajkastningarna? Alltför många. Sådan här journalistik som levererats i dagens Expressen behöver vi mer av!

Vad är det då som levereras i artikeln? Budskapet är att Frånstedt inte berättar hela sanningen. De dokument han ondgör sig i DN om att IB fått från socialdemokratiska partiledningen visar sig ha distribuerats till Säpo också i sin samtid, allt enligt överenskommelse mellan IB och Säpo. Gunnar Ekbergs verksamhet som agent finansierades delvis med Säpos medel. Så varför ondgör sig Frånstedt över IB:s verksamhet undrar jag stillsamt?

Ölander tar också med läsaren på en resa in i nutid. Hur jobbar agenter i dag? Skiljer sig KSI:s agenter från dåtidens IB-agent Gunnar Ekberg? Och svaret är… inte särskilt mycket.

Detta som en liten aptitretare till en mycket bra artikel. Sådant här behöver vi mer av för att bli klokare på såväl kalla kriget som vår egen nutid. Gå och köp dagens Expressen! Artikeln ligger inte på nätet. Än i alla fall.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i IB, IB-affären allmänt, IB-åtalet allmänt, Journalistik, Säpo, Sverige. Bokmärk permalänken.