Guillou auktionsutropare kvällen före gripandet – inte IB-talare enligt Gunnar Stensson, Demokratisk Vänster

Jag är så glad över att f d kontraspionagechefen Olof Frånstedt kommer ut med sina memoarer. Sådana här utgivningar innebär att debatten kommer igång och nya uppgifter läggs fram. Dagens hittills intressantaste uppgift som jag hittat kommer från Gunnar Stensson i Lund som i tidningen Veckobladet menar att Jan Guillou inte alls höll ett IB-framträdande i Lund kvällen innan han greps.

Låt mig först presentera Gunnar Stensson. Det är en man jag då och då har haft att göra med under mina många år som reporter i Lund. Ibland kontaktade jag honom i hans egenskap av ordförande i Klostergårdens byalag. Ibland som vänsterpartistisk politiker. 2006 bröt sig han och ett antal andra personer ur partiet och bildade det lokala partiet Demokratisk Vänster. Där verkar han vara kvar.

Veckobladet har också sin historia. Om denna har det pågått strider som kunnat få en lokalreporter att skaka på huvudet. Bland annat har jag ett minne att den under sin tid som partiorgan för Vänsterpartiet i Lund av en viss falang ansågs för frispråkig, vilket resulterade i ett, enligt mina källor, årsmöte långt som en arbetsdag med tuggummiliknande debatter som varade ända tills de misshagliga var tvungna att lämna årsmötet, varpå man äntligen kunde gå till beslut i frågan om vem som skulle styra över Veckobladet. ”Vi är väldigt debattglada”, sa en politiker glatt till mig efteråt.

Nu verkar det dock vara nya tider på Veckobladet. En Göran Persson har tagit över som utgivare. Nu får alltså både vänsterpartister som Saima Jönsson och demokratiska vänstrar som Gunnar Stensson vara med i tidningen. Gemensamt är i alla fall att de bott på Klostergården båda två.

Så till orsaken att jag tar upp 80-årige Gunnar Stenssons inlägg. Under rubriken ”IB-affären 1973 – en historia om dubbelspel, lögn och förräderi” beskriver Stensson här kvällen innan Jan Guillou grips i Lund.

Det är onekligen intressant då Stensson har motstridiga uppgifter till vad Jan Guillou hävdar i sina memoarer.

Enligt Jan Guillou var han och Peter Bratt talare på Athenéum, som Jan Guillou påstår är den största samlingssalen vid Lunds universitet. Låt oss förlåta honom att han inte vet att Akademiska Föreningen är en förening och att AF-Borgen inte tillhör universitetet. Enligt Jan Guillou drog han och Bratt i alla fall storpublik och slog Tage Erlanders gamla rekord genom att ha drygt tusen åskådare.

Problemet är bara det att det berömda men ack så lilla Café Athen av allt att döma redan var stängt vid tidpunkten för sammankomsten den 21 oktober 1973.

Gunnar Stensson refererar till att mötet hölls där det hölls. I Stora salen, där man inte heller ska ha fått in ”drygt tusen åskådare”. Brandklassningen stannar vid 800-900-någonting och samtida tidningsreferat talar inte om någon proppfull sammankomst. Om detta har jag tidigare skrivit, liksom att värd för mötet var Lunds FNL-grupp. Det Stensson tillför är en bild av mötet. Vad som hände. Varför man var där.

I sina så kallade yrkesmemoarer skriver Jan Guillou att han kuskar runt som talare i landet för att det ska bildas en fempartikommission som ska granska IB och han ger onekligen bilden av att det är därför han är i Lund. Enligt Jan Guillou är det ”akademiker” som kommit för att lyssna. Detta ord upprepas. Det är akademiker som är där och Jan Guillou uppmanar dem att ”presentera en intellektuellt hållbar analys av den exakta innebörden” i en angiven ”generals polemik”. Enligt Jan Guillou talar Jan Guillou väldigt mycket om IB-avslöjandet. Det redogör han för på 2,5 sida i memoarerna. Gunnar Stensson ger en annan bild:

”Jan Guillou stod vid podiet i Akademiska föreningens stora sal. Värd för sammankomsten var Lunds FNL-grupp. Mötet hade inte handlat om vårens och försommarens IB-avslöjande utan varit ett solidaritetsarrangemang för Vietnam”, skriver Stensson.

Stensson beskriver att det hålls en auktion för att samla in pengar. Guillou hoppar in och säljer ett äpple för 100 kronor.

Vem har rätt? Ett möte om Vietnam eller om IB? Jag har, till skillnad från Jan Guillou, tidigare vänt mig tillstudentkårsspalterna. Närmre bestämt Sydsvenska Dagbladet den 21 oktober 1973;

”Lunds FNL-grupp i samarbete med Folket i Bild/Kulturfront anordnar diskussion i dag om ‘IB och demokratin, den politiska polisen i Sverige i går – i dag – i morgon’ med Jan Guillou och Peter Bratt. FNL-grupperns sånggrupp medverkar i AF:s stora sal kl 19.″ (sid 36)

Guillou hävdar att det är akademiker som kommer för att lyssna. Själv hade jag använt begreppet studenter och människor engagerade i FNL-rörelsen för att bättre belysa vem som var där. Stensson och Sydis ger tillsammans en mera entydig och mer belysande bild av besökarna.

Däremot kan det ju tyckas att det råder motstridiga uppgifter om vad man egentligen var där för och vad man egentligen höll tal om.

Som arkivforskare och f d reporter med placering i Lund kan jag väl säga att jag inte fullt ut skulle säga att studentkårsspalten har hundraprocentigt rätt.

För att ta ett närliggande exempel. Senaste 1 maj var jag bland annat satt att bevaka vänsterns 1 maj-demonstration i Lund. Jag kan väl säga att informationen på två olika affischer samt hemsidan gav olika och inte helt tydliga uppgifter om vilka som skulle tala och var de skulle tala. Något som är rätt viktigt för en reporter som just denna dag fick fara och flyga mellan olika kommuner och partiers demonstrationståg. Om jag minns rätt gick förste talare för vänsterns tåg upp på Stortorget en halvtimme efter att tåget skulle avgått från Stortorget.

Så om Jan Guillou haft bilden av att han haft över tusen åhörare i form av akademiker på det redan stängda Café Athen där han talat om IB-affären och fempartikommission medan Sydsvenskan haft en sjungande FNL-grupp och Gunnar Stensson haft ett solidaritetsmöte för Vietnams folk på Stora Salen, där Jan Guillou egentligen var med som auktionsutropare, så är detta kanske en helt korrekt bild av hur det var. Förvirrande.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i IB, IB-affären allmänt, Jan Guillou, Säpo, Sverige, tokvänstern. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Guillou auktionsutropare kvällen före gripandet – inte IB-talare enligt Gunnar Stensson, Demokratisk Vänster

  1. orpyding skriver:

    Dina två senaste inlägg, tack! Bästa hälsningarJan G:son EkmanSandgatan 38SE-745 31 ENKÖPING,  Trouville 1, 130 39 SANDHAMN070 328 07 20

Kommentarsfältet är stängt.