Programmet för konferens i Växjö klart

Med anledning att jag skrivit om Växjö stifts konferens om kalla kriget och relationerna till kyrkan i DDR den 22-23 november så kanske jag ska tipsa om att ett preliminärt program ligger ute på nätet. Det är inte en fullsmockad talarlista, men det är en intressant avvägning.

Ingemar Brohed, teolog från Lund, professor em i kyrkohistoria och forskningschef inom Svenska kyrkan var den som förde samtal med Säpo om prästen och Stasiagenten Aleksander Radler efter att Dietmar Linkes bok kommit ut. Brohed ska tala om de baltiska teogiska konferenserna. Mycket intressant.

En annan intressant talare är Björn Ryman, som ska tala om svenska biskopar i kontakt med öst. Han kan säkerligen ge en nyanserad och spännande bild av Svenska kyrkan i en politisk värld. Se bara hans litterära produktion. Bland annat noterar jag att denna bok skrivits av Ryman, som i Växjö ska tala om svenska biskopar i kontakt med öst.

Katharina Kunter känner jag inte till sedan tidigare, men hon är tysk forskare som ska tala på temat kyrkor (gissningsvis tyska) som har berört och hanterat sin Stasi-historia. Jag hittade henne bl a här. 

Slutligen återfinns även journalisten Christoph Andersson med bland talarna. Han får axla manteln att tala om östtysk underrättelseverksamhet i kyrkans värld.

I övrigt kommer en presentation av papers att ske enda dagen. Vilka de är får vi väl se.

Programmet har ni här: Program DDR-symposium. Den som vill gå på konferensen kan anmäla sig här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Svensk neutralitet, Sverige. Bokmärk permalänken.