Hemlig vapensamling donerad till Frihedsmuseet. Stay Behind + Modstandsdatabasen = Sant?

Sent i lördags kväll lade JyllandsPosten ut nyhetsmaterial här och här om en hemlig vapendepå som en anonym person lämnat in till Frihedsmuseet i Köpenhamn. Museet har låtit flera inhemska och utländska experter bedöma donationen och de menar att det är högst troligt att vapensamlingen kommer från danska Stay Behind.

Av JyllandsPostens nätartikel framgår att PET-kommissionen 2009 i en av sina rapporter konstaterat att Forsvarets Efterretningstjenste (FE) 1951 ingick avtal med CIA om att utveckla ett hemligt Stay Behind-nätverk under dansk kontroll. Man har dock ej specifikt fått veta vad detta utmynnade i.

FE har inte velat kommentera JyllandsPostens nyhet utan skriftligt svarat ”at det intet kendskab har til de stay-behind-aktiviteter, som tidligere er blevet knyttet til CIA i Danmark.”

Är det en lek med ord, total förnekelse eller en markering om organisationens självständighet? Jag tror det är det senare.  

Oavsett tycker jag att ni ska lyssna på den mycket intressanta intervjun med den pensionerade generallöjtnant Kjeld Hillingsø, som berättar om hur han som ung försökte bli medlem i danska Stay Behind.

Som svensk säger säkert namnet Kjeld Hillingsø dig inte ett skvatt. Låt oss därför börja med karriären och sedan salta det med allt från genealogi till så kallat damtidningsskvaller! 

Enligt encyklopedien Den Store Danske och diverse tidningar är Kjeld Hillingsø, f. 1935, dansk pensionerad generallöjtnant. Han har varit rådgivare åt flera regeringar, chef för armén och toppchef inom Nato. Efter pensioneringen har han bland annat varit kommentator åt Berlingske Tiderne, berättar Wikipedia.

Till det så kallade skvallret hör att familjen Hillingsø uppges vara nära vänner med det danska kungahuset via frun Birgittas familj. Birgitta Hillingsø född Juel uppges vara väninna till drottningen. Hillingsøs dotter med man uppges på Wiki vara bästa vänner med kronprinsen och hans fru.

Är skvaller viktigt? Absolut! För någonstans här har vi kärnan till att förstå vad Hillingsø egentligen säger. Hur vi ska tolka hans utsagor.

Av videointervjun får vi veta att både Kjeld Hillingsøs far och svärfar var med i motståndsrörelsen under den tyska ockupationen. Börjar ni fatta? En anonym donator har gett en vapendepå till Frihedsmuseet, som hittills bara haft inriktning på danskt motstånd under WWII-ockupation. By the way har det brunnit i museet, så den offentliga verksamheten ligger nere. Det har utlovats att bli uppbyggt. Hur man bygger upp detta är inte klart. Fattar ni?

Efter kriget var gamla motståndsmän på det klara med att man inte ville bli tagen med byxorna nere vid anklarna en gång till, förklarar Kjeld Hillingsø.

Hur rekryterar man människor till Stay Behind? Bland de som kan eller inte kan bedriva motståndsrörelse? Hur tror ni att danskarna gjorde?!?

Men nu kommer vi till det intressanta. Hillingsø blir som ung medtagen på föredrag där gamla motståndsmän träffas. Han vill bli medlem i det här nya nätverket, men nekas. Han är linjeofficer. Just en sådan som var det första man skulle skicka till Sibirien vid en rysk ockupation. Dessutom var ju hans far och svärfar kända motståndsmän och hans svärfar inte vem som helst.

Kjeld Hillingsø var helt enkelt diskvalificerad genom sin CV och sina familjerelationer, i synnerhet genom svärfadern. Man rekryterade bara gråa emminenser. 

Vem är det då som förklarar detta för honom? Dels hans svärfar, dels Sven Troelsen, som ni bör läsa om här. Den som är svensk och inte känner till Hillingsø börjar kanske ana att tunga maktfulla namn duggar tätt.

Hillingsø intygar att motståndsmännen han träffat på föredragen när han var ung absolut var hedersmän. De var gammalt motståndsfolk som satt sitt liv på spel för att rädda Danmark, inte staten. En del av dessa är ”mycket rika”.

Så tillbaka till donationen. Varför har vapen lämnats in till Frihedsmuseet? Finns det en direkt koppling mellan vissa delar av den danska motståndsrörelsen under andra världskriget och Stay Behindrörelsen?

För något år sedan arrangerade jag för Föreningen Sveriges öga och öras räkning en guidad visning på Frihedsmuseet. Jag begärde speciellt att Modstandsdatabasen skulle presenteras specifikt. Jag tror nog att jag var mest nördigt intresserad. Mitt intresse visade sig vara helt korrekt! 

I skrivande stund består databasen av 87 372 motståndsmän och -kvinnor. Av dessa är 55 785 namn sökbara på internet. Så låt oss göra det. Söka!  

Efter några knapptryckningar hittade jag Hillingsøs svärfar. Det var Gregers Juel af Hverringe til Juelsberg och han var fram till sin död på 1960-talet godsägare på Juelsbergs slott utanför Nyborg. Av Modstandsdatabasen här får jag fram att han var född 1896 och att han som motståndsman står registrerad som ”betalte penge til efterretningstjenesten” samt ”militærgruppe”.

Letar vi vidare på fadern hittar jag en Hillingsø. Det är den här. Här står det att Knud Erhard Hillingsø Hillingsø registrerats i Århus som ”Militærgruppe – Befalingmand til tjeneste”.

Låt oss slå på Sven Truelsen! Jag får två att välja på, men den jag fastnar för är den här. Det här är ju helt underbart! Truelsen är registrerad SIS, SOE och den militära underrättelsetjänsten. Han ska ha varit chef för den militära underrättelsetjänsten, gjort resor/besökt London under kriget, flytt till Sverige med vidare destination London samt planlade angreppet på Shellhuset 21/3 från London.

Hillingsø har som ung alltså gått på trevligt föredrag med gamla motståndsmön och där träffat chefen alt fd chefen för den militära underrättelsetjänsten i Danmark som förklarar för den unge mannen att han inte kan få vara med i Stay Behind. Den unge mannens svärfar har by the way finaniserat den danska militära underrättelsetjänsten under ockupation under andra världskriget. 

Det känns onekligen som om Kjeld Hillingsø har haft vissa kontakter i det danska samhället och med det hemliga Danmark

Jag tycker också att det är något viktigt han har att säga. I Sverige demoniserar konspirationsteoretiker gärna Stay Behind. Kjeld Hillingsø ger en annan och bild. Han menar att Stay Behind var viktigt. För honom handlade önskan om att vara med i Stay Behind enbart om att han inte önskade att uppleva ännu ett 9 april.

Det stämmer till eftertanke för oss i ett land där den övervägande majoriteten lever med avsaknad av kollektivt minne av ockupation och diktatur.

Som en liten bisats noterar jag att drygt 30 000 namn fortfarande är hemliga i Modstandsdatabasen. Och att alla de som Kjeld Hillingsø har nämnt i sin intervju är döda. Det, mina vänner, kan inte vara en tillfällighet. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i CIA, Danmark, Stay Behind. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hemlig vapensamling donerad till Frihedsmuseet. Stay Behind + Modstandsdatabasen = Sant?

  1. orpyding skriver:

    Intressant- som vanligt. Tack! Bästa hälsningar Jan G:son Ekman Sandgatan 38 SE-745 31 ENKÖPING, Trouville 1, 130 39 SANDHAMN 070 328 07 20

    Jul 23, 2013 01:10:54 AM, comment+eg8u_34ohtykqxkjgdpe917@comment.wordpress.com wrote: >

    Lena Breitner posted: ”Sent i lördags kväll lade JyllandsPosten ut nyhetsmaterial här och här om en hemlig vapendepå som en anonym person lämnat in till Frihedsmuseet i Köpenhamn. Museet har låtit flera inhemska och utländska experter bedöma donationen och de menar att det är h”

Kommentarsfältet är stängt.