DDR-tidningar digitaliserade och sökbara

Detta är verkligen något för DDR-nördar! Genom ett forskningsprojekt har DDR:s största tidningar digitaliserats och blivit sökbara. Tidningarna som är tillgängliga efter att man skaffat ett litet konto är:

  • Neues Deutschland
  • Berliner Zeitung
  • Neue Zeit

Gå direkt in på sidan här och börja surfa runt. Slå på namn som Olof Palme, Bischof Lars Carlzon och något annat som kan vara roligt att läsa om. Hur skildrades relationerna med Sverige och med svenskarna?

Jag höjer dock ett litet varnande finger. Många artiklar är sanslöst tråkiga och består ofta av långa uppräkningar av alla potentater ”som var med”. Det finns också väldigt mycket frasologi i nyhetsrapporteringen.

Ordet ”Frieden” (fred) är väldigt populärt. Jag fick över 351 000 träffar på detta medan ”Krieg” (krig) ”bara” gav 211 000. Vår dåvarande alpinstjärna Ingemar Stenmark fick 108 träffar, biskop Carlzon 53, Lars Werner 236 och Olof Palme 1 854.

Lysande är också att alla tyska namn som kommer upp ges sin förklaring i en slags förkortad ”Vem är vem”, som är länkan till Die Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur, länk här till databanken.

Tipset fick jag förresten av Der Spiegel. Läs gärna artikeln här också.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Journalistik, Sverige, Uncategorized. Bokmärk permalänken.