Dom: Birgitta Almgrens hemliga Säpo-anteckningar som skulle bränts 2011 måste nu brännas

Jag blev lite förvånad över att mötas av nyheten att professor Birgitta Almgrens anteckningar om misstänkt Stasibelastade personer som har utretts av Säkerhetspolisen måste brännas innan årsskiftet. Jag trodde nämligen att bålet skett för länge sedan. Men tydligen inte ännu.

Sommaren 2010 avkunnade Regeringsrätten en dom som gav Birgitta Almgren tillstånd att under förbehåll ta del av av hemliga Säpoutredningar om ett 60-tal misstänkt Stasibelastade personer. Av domen framgår att Almgren bara fick göra handanteckningar och att dessa eventuella anteckningar skulle vara förstörda senast den 24 juni 2010.

Men på grund av att en förundersökning inleddes mot Almgren (misstänkt brott mot tystnadsplikten) så sköts tydligen hemliga-papper-bålet på framtiden.Efter åtta månaders förundersökning lades förundersökningen ner.

Jag har inte följt fallet exakt, men i november 2012 ska Almgren ha begärt resning för att vissa förbehåll skulle tas bort. Regeringsrättens efterträdare, Högsta förvaltningsrätten, förkunnade att tystnadsplikten skulle kvarstå. Men tydligen glömde man bort att bedöma en sak i Almgrens begäran, nämligen frågan om hon verkligen behövde elda upp sin anteckningar, köra dem i en papperstugg eller vad man nu gör. Det är detta fall som Högsta förvaltningsrätten nu den 19 juni kommit fram till att det är precis det hon måste göra. Före årsskiftet måste hon ha förstört alla sina (eventuella) anteckningar.

Almgren tycker det är synd för svensk forskning och öppenhet.

”Säpo vill styra informationen helt, jag kommer inte kunna bemöta när de påstår det ena och det andra, trots att jag vet exakt vad som finns dokumenterat i Säpos arkiv”, säger Almgren i gårdagens papperstidning av Bärgslagsbladet Arboga tidning.

Mer att läsa här och här.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Forskning, Säpo, Stasi, Sverige. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dom: Birgitta Almgrens hemliga Säpo-anteckningar som skulle bränts 2011 måste nu brännas

 1. ericr45 skriver:

  Att inte de sk Stasidokumenten ännu offentliggjorts är en skandal av enorma mått!
  Sannolikt beroende på att alltför många inblandade fortfarande är i livet och tuggar på naglarna av nervositet där de sitter på sina höga poster i det offentliga och i näringslivet.
  Våra sk grävande journalister de tycks gräva med dockskedar?
  De omtalade tsunamibanden som skulle förstöras – de blev lyckligtvis inte förstörda. Någon person med omdöme (sannolikt en icke-politiker) sparade dem.
  Vi får hoppas att ”Almgrendokumenten”, på något sätt, röner samma positiva öde..

  • Lena Breitner skriver:

   Hej Eric!
   Om du med Stasidokumenten menar Säpos utredningar kring misstänkt Stasibelastade personer så håller jag inte med dig. Varför ska dessa dokument offentliggöras?

   Tittar du på brottmål generellt är principen i Sverige att förundersökningar är sekretessbelagda fram till dess att åklagare lagt fram sitt åtal. Förundersökningssekretess råder bl a då vittnen, misstänkta etc inte ska anpassa sina utsagor efter vad andra har sagt. I vissa fall kvarstår sekretess helt/delvis även efter åtal, t ex om för att skydda offret som blivit våldtagen eller något som berör rikets säkerhet, men den upphävs oftast efter ett visst antal år.

   Av alla förundersökningar som läggs ner finns det mängder av fall som berör människor som visat sig vara oskyldiga. Och det är detta som du måste beakta. Om du vill offentliggöra ”Stasidokumenten” (alla) så säger du samtidigt att ett antal oskyldiga människor också ska hängas ut till offentligt beskådande. Till vilken nytta är detta?

   Av de ca 60 utredningar som Säpo genomförde år 2000/01 så finns några f d Stasiagenter och ett okänt antal personer som är oskyldiga. Varken Säpo eller professor Almgren påstår att alla utredda har varit Stasiagenter. Almgren anger i sin bok att hon BEDÖMER att 32 av ca 60 utredda har varit s k IM, dvs Stasiagenter, men hon definierar inte vilka specifika personer det kan gälla.

   Så om du anser att ”alla” ska offentliggöras betyder det att man i konsekvensens namn ska offentliggöra känsliga personuppgifter om ca 28 troligen oskyldiga människor. Till vilken nytta då?

   p.s. Tänk på att Almgrens bok heter ”Inte bara spioner…” d.s.

Kommentarsfältet är stängt.