Två dömda för arkivstölder på Riksarkivet i Danmark – uppger att de inte var nazister

Medan jag varit på resa har två personer dömts i Danmark för de systematiska stölderna av arkivmaterial från danska Riksarkivet och  Landsarkivet Sjælland. Under ungefär tio års tid har har danska nazistsympatisörer besökt arkivet och plockat med sig enskilda dokument från andra världskriget. Uppskattningsvis två hyllmeter har stulits.

De två personer som nu har dömts till 2 år respektive 1 år och 9 månaders fängelse för att ha stulit 1 045 dokument ska enligt danska tidningar vara kopplade till nynazistiska kretsar och kriminella motorcykelmiljöer. Men själva uppgav de i rätten att de inte hade sådana kopplingar. Tvärtom skedde stölderna för att de skulle skriva en bok om Kaj Buchardt, som stred på tysk sida under andra världskriget.

Jag vet inte om de två nu dömda fick frågan om de inte kunnat skriva boken ändå, utan att behöva stjäla alla dokumenten, som ju var offentligt tillgängliga.

Den ene av de dömda har också dömts för att ha sålt vidare dokument.

Tidigare sammanfattning av mig här. Berlingske skriver om det hela här. JyllandsPosten har gjort bedömningen att även skriva ut deras namn, se här och gärna angränsande artiklar här och här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i andra väldskriget, arkiv, Danmark, Ej kalla kriget. Bokmärk permalänken.