Glöm inte IB 40 år i morgon med IB-avslöjaren Peter Bratt och f d IB-agenten Gunnar Ekberg

I morgon arrangerar journalistutbildningen vid Södertörns högskola i Stockholm ”IB-affären 40 år – IB-avslöjaren Peter Bratt möter förre IB-agenten Gunnar Ekberg”.

Det är lite av en unik händelse, för mig veterligen har på alla dessa fyrtio år aldrig någonsin de två sidorna mötts för ett öppet samtal och dialog. Detta i sig säger något om medieklimatet i Sverige och om hur ”känslig” IB-frågan varit.

Personligen känner jag bara till ett (1) tillfälle mellan åren 1973 och 2009 då svenska journalister/en redaktion bjudit in IB-sidan till ett direktsänt meningsutbyte om IB-frågor. I det här fallet var det SVT:s Gunnel Werner som bjöd in Ekberg, och där f d IB-agenten Svante Winqvist fick hoppa in som stand in då Ekberg hade förhinder. I övrigt har det varit… avsaknad av inbjudningar.

2009 försökte PK Västra få ihop Guillou och Ekberg på Bokmässan i Göteborgs pressnatta, men första budet från PK Västra innebar att Guillous jobbarkompis, kulturchef Åsa Linderborg skulle vara debattledare. Ungefär som att föreslå att en fotbollsdomare ska komma från hemmalagets trupp. Hur tänkte PK Västra egentligen? Eller var det precis det de gjorde? Tänkte alltså. Jag tror faktiskt att PK Västras förslag väl speglade svenskt debattklimat och mediebevakning gällande IB. Oavsett, efter protester drog sig Linderborg/Guillou ur och så blev det ingen debatt över huvud taget utan en intervju med Ekberg.

I morgon ska det alltså bli av. Kl 15-17 ska journalisten Christoph Andersson, lärare vid journalistutbildningen, vara moderator och föra samtal med Bratt och Ekberg om det som hände 1973 och därikring.

Faktum är att jag tycker det är rätt skönt att slippa Guillou. Mina studier av IB-affären och dess eftermäle och som jag berättar om på denna blogg visat entydigt hur han är den som ständigt vänder och vrider på sin ”sanning”.

Likt fiskaren som dragit upp en fisk så blir Guillous IB-historia bara bättre med åren – liksom fisken naturligtvis bara blir större och större!

Ju mer dokument och artiklar jag får fram och ju mer böcker jag läser desto tydligare blir just detta: att IB-avslöjaren Peter Bratt och IB-agenten Gunnar Ekberg entydigt har vidhållit sina beskrivningar av vad som hände. De är nog inte överens om allt, men de vidhåller sin linje. 

Visst är det ur detta perspektiv märkligt vem svensk journalistkår i huvudsak har valt som uttolkare av IB-affären under fyrtio år? Kanske det största steget är journalistkårens eget. Att våga höra även andra sidor.

Vi ses på Södertörns högskola, Sal MB 416, på plan fyra i B-flygeln, Moas båge, Södertörns högskola, Campus Flemingsberg, mer info här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i IB, IB-affären allmänt, IB-åtalet allmänt, Jan Guillou, Journalistik. Bokmärk permalänken.