Programmet för De Svenska Historiedagarna i Malmö är klart

Upptäckte i dag att programmet för De Svenska Historiedagarna i Malmö 4-6 oktober är klart. Skummade igenom ämnespunkterna och inser att det är riktigt spännande och und/säk-igt.

Jag visste ju sedan tidigare att det skulle bli spionigt. DSH:s ordförande är ju Dag Klackenberg, som mellan åre 1975-88 spelade lite dubbelspel med en ryss för svenska kontraspionagets och den tidigare chefen för Säpos ryssrotel Tore Forsbergs räkning. Det hela berättade Klackenberg om i en stor artikel i DI Weekend 2008. Tyvärr finns denna originalversion inte på nätet, men däremot en massa rewrites som är fyllda av journalistiska överdrifter, ankor och missuppfattningar. Ett exempel är att Klackenberg påstås ha betygsatt sin egen insats, vilket inte stämmer eftersom det är Tore Forsbergs uttalande som plötsligt lagts i Klackenbergs mun. Så kära vänner, lita aldrig på rewrites utan kolla med originalversionen, som ni hittar i närmsta tidningsarkiv.

Fredagen den 4 oktober klockan 17 ska min man, den tidigare IB-agenten Gunnar Ekberg, hålla föredrag om sina tio år för svensk underrättelsetjänst. Programpunkten heter ”De ska ju ändå dö – En agent från kalla krigets Malmö berättar”. Arrangör för detta föredrag är Föreningen Sveriges öga och öra. 

En stund tidigare, klockan 15.30, ska den tidigare medlemmen i svenska Säkerhetstjänstkommissionen, historieprofessorn Alf W Johansson, tala, fast inte om Säkerhetstjänstkommissionen utan om politiska dagböcker som historisk källa. Föredraget hålls tillsammans med tidigare statssekreteraren Ulf Larsson.

Parallellt med Gunnar Ekbergs föredrag samtalar fil. dr Johan Östling, Lunds universitet med Politikens chefredaktör Bo Lidegaard om motståndsaktionen där 7 000 judar lyckades fly över sundet 1943.

På lördag klockan 10.30 rekommenderar jag när Armémuseums 1:e intendent Thomas Roth talar om den ryska epoken på Åland och om Skåne och Malmö verkligen blev svenskt genom freden i Roskilde eller om det var vid något annat tillfälle.

Parallellt med Roths föredrag talar författaren Per Wirtén om Herbert Tingsten, som ju varit omdiskuterad under våren på grund av en omdiskuterad dokumentär som P3 Dokumentär fick ställa in och mixa om.

Klockan 11.45 på lördagen har Forum för levande historia arrangemanget ”Från dröm till terror – kommunistiska regimers brott mot mänskligheten”. Det handlar om en nyproducerad film för skolundervisning om brott mot mänskligheten i Sovjet, Kina och Kambodja samt hur man låtit ta fram övningar för eleverna. Fil dr Johan Dietsch, Lunds universitet, om hur det hela getts en tydlig koppling till skolans läroplan. Alla deltagare får ett ex av filmen!!!

Klockan 16.15 föreläser Militär Historias redaktör Marco Smedberg om första världskriget. Alla trodde det skulle bli ett kort krig. Hur kunde det bli så fel?

I en parallellföreläsning föreläser Mats Greiff, Malmö högskola, om populärmusik. Bland annat från DDR. 

En annan parallellföreläsning tar upp ämnet Karl XII och hur Sverige styrdes från Bender. Fil dr Åsa Karlsson har säkert mycket intressant att berätta, men personligen hade jag (med tanke på att konferensen är i Skåne) nog föredragit att lyssna på Karl XII:s tid i Lund och i synnerhet någon som utvecklar ämnet underrättelsespelet vid Öresund efter kungens hemkomst till Sverige. Ni förstår säkerhet vad jag menar om ni läser här om lunchen den 2 augusti 1716 på Frederiksbergs flaggaltan. Värd var nämligen Frederik IV och hans högst celebra gäst var den ryske tsaren Peter den Store.

På söndagen håller Gunnar Ekberg och jag två spionvandringar i kalla krigets Malmö och om Öresunds betydelse. Vi vandrar i spåren av två spionaffärer och letar efter döda brevlådor i Malmös parker. Vandringarna sker klockan 09.30-11.30 samt klockan 13-15. 

Om jag kunde klona mig så skulle jag göra det, för på söndagen kan man också följa med slagfältsarkeologen Bo Knarrström och militärhistorikern Marco Smedberg på exkursion till Lund och Landskrona för att höra mer om slaget vid Lund 1676 och slaget vid Landskrona/Ylleshed året därpå. Lunch på Erikstorps Kungsgård och därefter tur i Landskrona. Max antal personer på turen är 50 personer, så hugade spekulanter bör kanske skynda sig.

I övrigt skulle jag kunna tänka mig att klona mig på lördagen klockan 11.45 också. Då talar doktoranden i historia vid Örebro universitet My Helsing om Hedvig Elisabeth Charlotta, om vardagsliv och maktutövning vid det gustavianska hovet. 

Sen kan man ju inte missa plenarföreläsningen på lördagen kl 12.15. Om konsten att skriva Skånes historia med historikern Gunnar Wetterberg. För vilken historia ska vi lära våra barn?

Och jag som trodde att jag bara skulle gå på någon enstaka föreläsning. Det här bådar ju riktigt gott. Hela programmet har ni här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Ej kalla kriget men intressant ändå, Forskning, Gunnar Ekberg, Historia allmänt, IB, IB-affären allmänt, Kalla kriget, spionage, Sverige. Bokmärk permalänken.