Nyhetsflöde kring Växjö stift, DDR och Stasi

I går meddelade Växjö stift att man ska arrangera en vetenskaplig konferens om stiftets relation med DDR, den lutherska kyrkan i DDR och om Stasis infiltration av svenska kyrkan.

I pressflödet har jag hittat ett mycket bra inslag på TV4, där reportern Jonas Björck genom att intervjua professor Birgitta Almgren ger en utmärkt bakgrund till vad Växjö stift har att bita i. Många tänker nog inte på att Svenska kyrkan haft flera hundra år av nära relationer med Tyskland – det var ju Luthers hemland! Almgren beskriver vad som händer när DDR bildas. Visst fanns det en medvetenhet om att det var en diktatur, men samtidigt ville man också hjälpa den lutherska kyrkan i DDR. Det man inte förstod var att den lutherska kyrkan var infiltrerad, vilket jag bland annat gett en bakgrund till här. Programmet på TV4 är tillgängligt 30 dagar gratis eller som plustjänst, länk här. 

Initiativtagaren till konferensen komminister Dag Sandahl, tillika ledamot för Frimodig Kyrka i stiftet, berättar i SR P4 länk här och här.

Smålandsposten kör TT här. SvT har inslag här. Kyrkans tidning har ni här. Expressen har en artikel här.

Själv bloggar initiativtagaren till konferensen, Dag Sandahl, om det hela här. 

”Att det var Frimodig kyrka som tog initiativ till motionen om Stasi och stiftet har inte till övermått exponerats – men så var det”, skriver han.

Det är helt korrekt att Sandahl drivit frågan om undersökning kring Stasi som politiker i Växjö stift, där han bl a sitter i stiftsstyrelsen. Samtidigt ska man inte skylla på media för att de bara presenterar Sandahl som ”komminister” eller ”präst”. För i Växjö stifts pressmeddelande nämns inte ett ord om politikern Sandahl. En som har mera koll är dock tidningen Dagen, läs här.

Vilka som kommer att tala på konferensen kommer att presenteras till sommaren. Det blir onekligen spännande att se vilka man väljer. Almgren är ju ett tungt namn, även om man ska vara medveten om att hon enligt Regeringsrättens dom inte får låtsas om att den ”IM Thomas” som hon skriver om i sin bok ”Inte bara spioner” (2011) är densamma som Aleksander Radler. Men bistå med sin kunskap om SED:s syn på Svenska kyrkan borde hon ju kunna, och kanske ännu hellre fördjupa denna kunskap i någon rapport. Om nu en ”professor emerita” har tid och lust. Oavsett är Almgrens rekommendation viktig: det är inte bara Stasiarkivet som är viktigt. Även SED:s arkiv är oerhört viktigt för att förstå synen på Svenska kyrkan.

Min slutsats: det är till tyska arkiv och till Svenska kyrkans egna arkiv som man främst ska vända sig. Plus att man ska intervjua vittnen.

Snacket om Säpos arkiv ser jag som överdriven tro på dess innehåll. Så bra koll hade inte Säpo på Svenska kyrkans relationer med DDR. 

Ett annat självklart val som föredragshållare borde Helmut Müller Enbergs vara. Han är senior forskare vid Stasiarkivet i Berlin och som i egenskap av gästprofessor vid Center for Koldkrigsstudier vid Syddansk Universitet gjorde det expertutlåtande om IM Thomas/Aleksander Radler som till sist gjorde att Radler kröp till korset och erkände sin Stasibakgrund. Helmut Müller Enbergs är så vitt jag vet fortfarande gästprofessor vid Högskolan på Gotland. Visserligen bara tysktalande, men det finns ju tolkar och M-E är en oerhört stor pedagog med djup kunskap om underrättelse- och säkerhetstjänster.

Min forskarkollega Svante Winqvist har skrivit en rapport och analys av Radlers akt, som kan rekvireras till självkostnadspris via Föreningen Sveriges öga och öra. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Svenska kyrkan, Sverige. Bokmärk permalänken.