Växjö stifts pressmeddelande om Stasi-konferensen

Nu har Växjö stift lagt ut sitt pressmeddelande. Det finns på länk här. 

Eftersom jag tyvärr upptäcker att en del aktörer efterhand tar bort sina pressmeddelande och då jag anser att det är viktigt att veta vad ursprungskällan egentligen sagt så publiceras pressmeddelandet därför i sin helhet:

Östtyskt spionage i Växjö stift utreds vid vetenskaplig konferens

[2013-04-02 11:28]

Under närmare 30 år verkade Stasiagenter i Växjö stift för att få information om avhoppade östtyskar. I höst granskas verksamheten vid en vetenskaplig konferens.

-Jag har sett spioner och förvånats över folk som blev utnyttjade. En gång såg jag en KGB-agent i Uppsala, men det var en ynklig stackare, säger prästen Dag Sandahl, en av initiativtagarna till konferensen.

Från 1960–talet fram till murens fall 1989, agerade informatörer och spioner från Östtyskland i Svenska kyrkan i Växjö stift. Verksamheten intensifierades under mitten av 1970- talet när stiftet inledde ett samarbete med tyska kyrkan i Greifswald. Växjö stifts syfte med samarbete var att stötta kristna i Östtyskland, men genom detta fick spionerna en smidig väg in i organisationen.

Spionerna använde Svenska kyrkan för att kontrollera landsmän som flytt till Sverige och få information om östtyskar som ville hoppa av. Vi vet numera att östtyska studenter hamnat i fängelse på grund av informationer Stasi fått från en av sina agenter, en person som arbetade som kyrkoherde i Svenska kyrkan. Prästen Dag Sandahl berättar att höstens vetenskapliga konferens genomförs för att Svenska kyrkan ska förstå hur, och varför den kunde utnyttjas av en totalitär stat och för att man ska kunna dra lärdom av det som hänt.

-Syftet med konferensen är inte att jaga gamla spioner utan att förstå hur det kunde hända.

Den vetenskapliga konferensen kommer att genomföras den 22/23 november 2013 i centrala Växjö och flera historiker kommer att hålla föreläsningar på temat.

Slut på pressmeddelandet. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Svenska kyrkan, Sverige. Bokmärk permalänken.