Växjö stift utreder kyrkans relationer till DDR – och Stasikopplingar

I dag stod det klart att Växjö stift tar initiativ till att utreda Svenska kyrkans relationer med DDR och de Stasikopplingar som finns. Jag har inte fått tag på själva pressmeddelandet ännu, men utförligast om det hela än så länge är SvT, som berättar att stiftet ska arrangera en vetenskaplig konferens i november i år.

Frimodig Kyrkas Dag Sandahl har intervjuats i TV4. Det är han som så vitt jag förstått drivit ärendet till detta beslut, vilket jag skrivit tidigare om här.

Grattis Växjö stift till, som jag förstår av nyhetsrappoteringen, ett mycket vettigt beslut! En forskarkonferens för att utreda vad som kan göras och av vilka! 

I övrigt noterar jag att mina spådomar om 2013 redan slagit in. Det är inte staten och myndigheter utan enskilda organisationer och företag som kommer att driva historieforskningen om Sverige vs DDR/Stasi framåt! Hejja!

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Stasi, Svenska kyrkan, Sverige. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Växjö stift utreder kyrkans relationer till DDR – och Stasikopplingar

  1. Jan Sjunnesson skriver:

    Bra. Återstår reda ut lärarfacken SÖ o utbildn dept roll mot DDR. Stellan Arvidssons i synnerhet.

    • Lena Breitner skriver:

      Birgitta Almgren har ett forskningsprojekt kring Stellan&Britta som ska slutredovisas i år. Det blir väl en bit på väg kanske…

Kommentarsfältet är stängt.