Kommentar till Ehrenbergs krönika i ETC

Jag har precis lagt en kommentar till Johan Ehrenbergs krönikaETC. Får se om redaktionen tar med den. Så här skrev jag i alla fall:

Ehrenberg har fel. Lettland har aldrig haft 2,9 miljoner invånare och 1 miljon har heller inte ”flytt” på grund av ekonomisk EU-kris på 2000-talet. Enl officiell lettisk statistik hade landet flest invånare vid murens fall. 1989 var det 2,67 miljoner. I nov 2012 var det 2,07 miljoner. Det är ett tapp på 600 000 invånare de senaste 23 åren.

Lettlands befolkning har konstant minskat sedan murens fall, inte sedan den ekonomiska krisen 2008. Lettlands negativa befolkningsförändring är inget annat än en långtgående och konstant trend som är direkt kopplad till murens fall, Sovjetunionens sammanbrott, inrättande av nya stater, återupprättande av andra samt helt nya möjligheter för lettiska medborgare att resa och jobba i det som förr kallades ”Väst”.

Den ”flykt” Ehrenberg beskriver att 1 miljon letter ägnat sig åt sedan ”krisen” 2008 är egentligen en befolkningsminskning på ca 150′ personer som enligt lettiska SCB delvis beror på minskat barnafödande. Utöver detta flyttar många dit där jobben finns, främst till andra EU-länder som UK, Tyskland och Irland. En mindre andel flyttar till EFTA-länder som Norge. Detta är ju ett ”flyktmönster” som känns igen, även i Sverige. 

Hur klarar resten av Ehrenbergs artikel en närmare granskning…

För den som vill ta del av bakgrundsmaterial så kan ni läsa mitt förra inlägg här. Ni kan även surfa runt själva på lettiska SCB:s hemsida här. Själv laddade jag ner Lettisk befolkning 1935-2012 i Excelformat på ett kick. Ni kan också se delar av denna statistik på engelska wikis graf här.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i EU, Journalistik, Lettland. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kommentar till Ehrenbergs krönika i ETC

Kommentarsfältet är stängt.