CIA:s hemliga propagandakrig i Sverige sänds 31 mars – och inte en skymt av någon ny Sjukhusspion

Sveriges Radio har varit snabbare än vanligt i programtablån. De har redan lagt ut både denna och nästa veckas sändning. I måndags stod det klart att söndagens sändning blir Mordet i Keillers Park. Nu har de faktiskt i god tid lagt ut sändningen för nästnästa söndag, nämligen den 31 mars. Då sänds det omstridda programmet om CIA:s hemliga propagandakrig i Sverige, det program som hastigt fick utgå efter skarp kritik av statsvetaren Olof Pettersson.

Jag surfar i programtablån på datum efteråt och konstaterar att det inte verkar bli några fler nya program från P3 Dokumentär. Säsongen verkar vara slut. Programtiden söndagar kl 14.03 är från och med söndag 7 april vikt för ”Torehammars sköna nya värld”. 

Varför detta luskande? Därför att det på söndag är 365 dagar sedan den tidigare IB-agenten Svante Winqvist fick ett skriftligt löfte om beriktigande från Sveriges Radios juridiska avdelning. Det hela gällde att reportern Tove Leffler hängt ut Winqvist som klandervärd i programmet Sjukhusspionen – därtill hade Leffler inte ens kontaktat Winqvist för att låta honom kommentera anklagelserna, vilket Leffler borde ha gjort enligt de etiska regler hon hade att verka efter.

Efter över ett halvårs (!) väntan och efter vissa påtryckningar kontaktades Winqvist av en frilansjournalist, som genomförde en intervju i november 2012. Material skulle sedan inarbetas i programmet och därefter sändas ”efter årsskiftet”, var beskedet.

Visserligen ligger snön kvar i stora delar av Sverige, men det har nu dragit pinsamt långt ut på tiden. Det blir inte bättre av att Sveriges Radio först lade ut en text att pod-versionen tagits bort av ”tekniska problem” för att sedan hävda att poden endast varit tillgänglig i 30 dagar, när den i verkligheten legat ute ett år.

Jag letar i programtablån och ser att det finns en icke programsatt dag för P3 Dokumentär. Lördagar klockan 18.03 är reprisdag och lördagen den 13 april har SR inte specificerat vad som ska sändas. Det är kanske då vi ska få höra den nya Sjukhusspionen? 

Jag räknar efter. Lördagen den 13 april är det 385 dagar sedan Sveriges Radios juridiska avdelning meddelade Svante Winqvist att de förberedde sig på att ge honom ett beriktigande. 

223 dagar efter detta löfte om beriktigande spelades intervju in med honom. Den 13 april kommer det att vara 163 dagar (över fem månader) efter denna inspelning. 

Det heter ju att den som väntar på något gott inte väntar för länge. Själv undrar jag om det inte gått troll i den här historien. Eller har P3 Dokumentär i hemlighet redan sänt programmet i arla gryning då knappt någon var vaken? Borde jag inte hittat det i programtablåerna i så fall?

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i CIA, Journalistik, Sjukhusaffären, Sjukhusspionaffären, Sverige. Bokmärk permalänken.