Stig Berling – fortfarande kapabel till nya löpsedlar

Dagens stora nyhet kommer från Expressens Ludvig Drevfjäll och Fredrik Lennander som rapporterar om ett skottdrama på ett vårdhem i Stockholm. Inblandad i duellen ska den spiondömde Stig Bergling ha varit. Han ska enligt Expressens källor ha varit den som höll i ett vapen av typen soft airgun. En vårdare ska ha blivit skjuten i ansiktet efter en dispyt om ”respekt”.

Själv undrar jag om det är en mänsklig rättighet att ha vapen ”på hemmet”. Läste symtomlistan för Parkinson och kände att det kanske inte var riktigt lämpligt.

Själv träffade jag Stig Bergling på Grand i Lund 2003, strax före det att han skulle ställa upp på en omtalad Studentafton i Lund. Det var en märklig upplevelse där jag fick sitta själv med honom men där han inte en enda gång såg på mig. Han stirrade rätt ut i luften när han pratade om nya tider och forna fiender som drack öl i Bryssel.

2009 sändes en tv-dokumentär om Bergling. Inför denna hade Expressens Christian Holmén intervjuat Bergling. Av artikeln framgår hur Berglings sjukdom utvecklat sig. Berling hävdade i intervjun att det funnits någon storspion på Säpo som planterat honom på viktiga positioner. Själv hade han inte varit någon storspion. Det hade varit någon annan. Denna storspion utlovade Bergling att han skulle avslöja. Det är snart fyra år sedan och jag har inte hört ett pip mer i frågan.

Jag tycker att intervjun fångar Bergling rätt väl som person.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Säpo, Stig Bergling, Sverige. Bokmärk permalänken.