Rapporten om Wienerfilharmonikernas naziförflutna redan offentlig

”Skeletterne vælter ud af skabene hos det verdensberømte filharmoniske orkester i Wien, efter at der er iværksat en undersøgelse af ensemblets nazi-fortid”, är en minst sagt mustig sammanfattning i JyllandsPosten idag.

Själv berättade jag i går om vad som var på gång. Redan den 28 februari kunde NY Times rapportera om delar av vad som komma skulle, oberoende forskarrapporter om den berömda orkesterns kopplingar till nazismen. De har visat sig varit djupare och mer pinsam än vad man tidigare anat.

I går skrev jag att rapporterna skulle offentliggöras i morgon, för det stod det i Berlingske, men det visade sig att de redan lagts ut material på hemsidan. På sikt utlovas även översättningar till engelska.

Studio Ett tog upp frågan i dag, intressant inslag att lyssna på här. TT/Reuters har rapportering bl a här.

Som kuriosa nämner många i rapporteringen att de berömda nyårskonsererna uppfanns av propagandaministern Joseph Goebbels. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i andra väldskriget, Österrike, nazism, Tyskland. Bokmärk permalänken.