PET:s fd operationschef Jørn Bro till Malmö 6 april för att tala om agentvärvning och fallet Oleg Gordievskij

Lördagen den 6 april kommer danska Säkerhetspolisen PET:s tidigare operationschef Jørn Bro till Malmö för att hålla ett föredrag om agentvärvning och fallet Oleg Gordievskij. Arrangör är Föreningen Sveriges öga och öraen förening som grundades 2007 och som ägnar sig åt underrättelse- och säkerhetstjänsternas historia.

Inbjudan föredrag Bro/Gordievskij

Inbjudan till Föreningen Sveriges öga och öras föredrag i Malmö 6 april 2013. PET:s tidigare operationschef Jørn Bro talar om agentvärvning och fallet Oleg Gordievskij.

Oleg Gordievskij känner nog många till, KGB-officeren som 1985 hoppade av till Storbritannien efter att i tio års tid ha jobbat för Väst.

Vad många kanske inte känner till är att värvningen av Gordievskij var ett samarbete mellan danska PET och brittiska MI6. 

Kartläggning och värvningen av Gordievskij skedde på dansk mark. Gordievski var nämligen stationerad i Danmark 1966-70 samt 1972-78.  Således fick PET och Jørn Bro i högsta grad nyckelfunktioner i hanteringen av Gordievskij, som även lämnade ut tusentals dokument som berörde Danmark. Det var MI6 och PET som tillsammans planerade och genomförde Gordievskijs flykt från Sovjet 1985.

Vill ni läsa på om PET:s insats i fallet Gordievskij så kan ni börja med PET-kommissionens rapport, band 7, sid 17 ff, länk här. 

Ni kan också lyssna på en intervju med Jørn Bro där han kommenterar fallet Gordievskij, länk här.

Jørn Bro arbetade för danska säkerhetspolisen PET 1965-77 och blev operations- och souschef 1969. Han blev den legendariske Arne Nielsens högra hand. Efter tiden i PET var Bro bland annat varit chef för danska polisskolan, Politiskolen, samt polischef i Glostrup. I dag är han oberoende rådgivare och föredragshållare.

För er som vill läsa mer om Jørn Bro har jag hittat två födelsedagsporträtt av honom. Det ena är i Berlingske från 2005 då Bro fyllde 70 år. Berlingske kallar honom ”Glostrups danmarksberømte sherif” och belyser allt från ”terrorsaken” till PET-kommissionen, länk här. Vejle amts Folkeblad gör ett porträtt fem år senare med titeln ”Öppenhet är en nyckelfråga”, vilket inte bara tar upp Bros roll som Arne Nielsens högra hand inom PET, utan även hans engagemang för misshandlade kvinnor. Riktigt bra sammanfattat om Jørn Bro är kommentaren om att han är ”en vänlig herre”, för det är det han är. En gentleman. Länk här.

Arrangör av föredraget i Malmö är Föreningen Sveriges öga och öra, som grundades 2007 och som ägnar sig åt underrättelse- och säkerhetstjänsternas historia. Vi har oftast aktiviteter på Armémuseum i Stockholm, men ”Skånefalangen” (där jag ingår) tycker att det är spännande att ordna föredrag som på olika sätt knyter samman historiska händelser i vårt närområde i ett större internationellt sammanhang. Om spioner och terrorister opererar över nationsgränserna så kan ju vi onekligen lära oss väldigt mycket genom att blicka över Sundet.

En annan sak som ”Skånefalangen” har specialiserat sig på är att kombinera föredrag med god mat och social samvaro. Eller som danskarna säger: ”hygge”. 

Den som vill komma på föredraget måste föranmäla sig, se inbjudan ovan eller ladda ner pdf här: inbj jörn bro mö.

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Danmark, KGB, MI6, PET, Storbritannien. Bokmärk permalänken.