Expressen: Spionchef tog sitt liv – utredning hemligstämplad

Expressens Micke Öhlander har i dag en artikel om att chefen för KSI, mitt under pågående Saudiaffär 2012, skulle ha försvunnit och senare hittats död. Försvarsmakten och Säpo har utrett händelsen. Expressen har fått ut den 70 sidor långa utredningen. Fast det finns ett problem.

”All text på samtliga 70 sidor har strukits över med svart tusch”, skriver Öhlander och konstaterar att sekretessbedömningen motiverats med att det gäller rikets säkerhet.

Försvarsmaktens avgående chefsjurist Stefan Ryding-Berg är en av få som kommenterat fallet.

”Den här rapporten handlar om ett dödsfall som inträffade under 2012. Den redovisar att det gäller en överste som tjänstgjorde vid högkvarteret och att dödsorsaken varit drunkning. Och det här har skett genom självmord. I den här rapporten finns ingen misstanke om brott”, säger Stefan Ryding-Berg.

Flera källor har dock bekräftat för Expressen att den avlidne översten tjänstgjorde som chef för KSI, Kontoret för särskild inhämtning. Själv konstaterar jag att konspirationsteoretikerna redan har vaknat.

Är det då så konstigt med en hemligstämpel i det här fallet? Är det en stor skandal/konspiration eller något annat som döljer sig på de 70 sidorna?

För det första har säkert personer hörts som fanns i den dödes professionella omgivning. Bara att lämna ut stavelser om vilka detta är, eller ens vad de har sagt, skulle kunna leda till att utomstående skulle kunna identifiera nyckelpersoner och organisationsstruktur. Mums för främmande makters säkerhets- och underrättelsetjänster.

För det andra rör det sig om ett tragiskt dödsfall. Då ska man ta hänsyn till anhöriga. Det finns också något som heter den dödes minne, vilket man också ska ta hänsyn till. Allt enligt gällande lagstiftning.

Så nä, det behöver inte alls vila en stor konspiration bakom hemligstämpeln. Man kanske bara följer lagen.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i KSI. Bokmärk permalänken.