60 år sedan Stalin dog i dag – vilket manifesteras genom att dela ut hans 4 500 dödslistor som gratis-DVD

Berlingske berättar i dag att Stalins så kallade dödslistor har digitaliserats i Ryssland. Totalt rör det sig om 4 500 dokument som samlats på en DVD och som från och med i dag, på 60-årsdagen av den forne diktatorns död, ska delas ut gratis på bibliotek i Ryssland.

Orsaken till detta stora projekt är att historiker inte vill att det ryska folket ska glorifiera den forne diktatorn i samband dödsjubileet. Orsaken förklaras i Berlingskes artikel, vilken jag tycker ni ska läsa. Det handlar om ryska folkets bild av andra världskriget, men också om en historiebok till skolelever som gavs ut för fem år sedan och som underbyggde bilden av diktatorn som en ”effektiv ledare”.

”Alla ska skjutas”, står det på ett dokument från juli 1938 som Berlingske har läst. Undertecknaren är alltså Josef Stalin, som därmed sände 138 människor in i döden.

Vid ett annat tillfälle skonar han en före detta vän, för att några månader senare ändra sig och skickar även honom i döden.

Totalt sett ska DVD-skivan innehålla 43 500 namn samt handskrivna bevis på att Stalin personligen beordrade avrättning genom skjutning av omkring 30 000 människor. 

Den som inte vill åka till Ryssland för att hämta en DVD-skiva kan invänta digitaliseringen på nätet. Alla dokument ska läggas ut på nätet och dessutom göras sökbara så att man kan söka efter sina anhöriga.

Bakom projektet står tydligen bland annat Andrej Sorokin, chef för arkivet för socialpolitisk historia i Moskva. Jag hittade faktiskt en intressant artikel om ryska arkiv på nätet, skriven 2007 av Sorokin och Lennart Samuelsson, länk här.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i arkiv, Ryssland, Sovjet, Sovjetunionen, Stalin. Bokmärk permalänken.