Lars Gyllenhaal vill att Stay Behind utreds – men inte för Palmemordet

Godmorgon Världen! har genom frilansjournalisten Staffan Forssell gjort ett reportage om Stay Behind-rörelsen i Sverige. Huvudpersonen som intervjuas är den militärhistoriske författaren Lars Gyllenhaal.

I reportaget får vi veta att bakgrunden till rörelserna, som bildades i olika länder som tillhörde Nato eller var nära samarbetspartners till Nato. Här ingick alltså Sverige.

Rörselen ska ha bildats 1946 eller 1947 av statsminister Tage Erlander och dåvarande inrikesminister Eije Mossberg. Syftet med rörelsen ha en motståndsrörelse klar vid händelse av kommunistisk ockupation. Rörelsen lades ner 2001, 2002 eller möjligen 2003, enligt Gyllenhaal.

Den svenska organisationen blev känd 1990 genom en artikel i DN av journalisten Bjarne Stenquist. Vissa medgivanden har gjorts. Världsoffentlig blev organisationen genom premiärminister Andriottis offentliggörande 1990. Italien, Belgien och Tyskland har gjort utredningar. Om jag förstått det rätt fanns det fog för att utreda den italienska verksamheten.

Inga-Britt Ahlenius gick nyligen ut i en debattartikel och ville att organisationen utreddes. Som ett av skälen nämndes Palmemordet och en (lös) hypotes om att organisationen skulle stått bakom detta. Lars Gyllenhaal har svårt att tro detta eftersom Stay Behind var en i högsta grad socialdemokratisk konstruktion, men han är positiv till att utreda själva organisationen som en del av svensk nutidshistoria.

Länk här till programmet. Du kan också läsa mer om Stay Behind i artiklar i SvD här och på Newsmill här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Stay Behind, Sverige. Bokmärk permalänken.