DDR Kulturcentrums bibliotek finns i Linköping

SVT har sänt ett kortare inslag om DDR-ambassaden och DDR Kulturcentrums bibliotek, som inköptes 1990 av Lindköpings universitet. Professor em Anders Törnvall intervjuas i programmet här, där han framför att biblioteket är en kulturskatt för den som vill veta mer om relationerna mellan DDR och Sverige.

”I en del av böckerna förs det fram kritik mot Sverige och enskilda svenskar,  och framförallt beskrivs hur östtyska medborgare skulle argumentera och påverka. Tanken var att berätta att det östtyska systemet var överlägset länderna i väst. Böckerna var utvalda just för den svenska marknaden”, står det i SVT:s presentation.

Mer info om specialsamlingen hittas här. 

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Sverige. Bokmärk permalänken.