Även Christoph Andersson credar Kerstin Eriksson

bokförlaget Nordstedts bloggar journalisten Christoph Andersson om upprinnelsen till att den så kallade Stasiprästen Aleksander Radler alias IM ”Thomas” avslöjas. Liksom jag hävdat många gånger på denna blogg anser Andersson att en jounalistiskt cred ska ges till Kerstin Eriksson, lokalreporter på Västerbottens-Kuriren, VK.

Jag har påpekat att jag tycker att deras artiklar borde ligga på nätet. Tyvärr uppfattas ofta saker som inte ligger på nätet som om det ”inte har hänt”, vilket är synd eftersom många tidningar credat fel tidningar för att ha varit den som ”avslöjat” Stasiagenten. Ni som vill läsa en sammanfattning om VK-artiklarna och om skildringar av Aleksander Radler i lokalpress, klicka här.

Fast den riktigt ursprungliga creden ska naturligtvis ges till den som visat störst mod av dem alla: prästen och teologiforskaren Dietmar Linke, som är den som tveklöst är den förste och ende som faktiskt avslöjat Radler 1994. Man kan ju rimligen inte avslöja något som redan är avslöjat 15-20 år tidigare. Många har i efterhand sagt att de är ytterst förvånade över att det tog så lång tid innan avslöjandet 1994 kom till en vidare kännedom i Sverige. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Journalistik, Stasi, Sverige. Bokmärk permalänken.