Privatpersoners väntetider har ökat – nu tre år för att få svar från Stasiarkivet

Förra sommaren skrev jag att Myndigheten för Stasiarkivet, BStU, har väldigt långa väntetider för privatpersoner som vill veta om det finns material om dem i Stasiarkivet. Då var beskedet att väntetiden var över två år. I dag rapporterar Berliner Zeitung att väntetiderna nu är ännu längre. I en intervju med chefen för Stasiarkivet, Roland Jahn, uppges att en privatperson i dag får vänta i tre år på att få ett svar.

”Grund sei die zuletzt zunehmende Zahl der Anträge bei gleichzeitig fortschreitendem Personalabbau. ‘Wenn die Politik nichts tut, werden die Wartezeiten weiter steigen’, sagte der Bundesbeauftragte für die Stasi-Unterlagen weiter”, står det att läsa här. 

Dels har alltså antalet ansökningar från privatpersoner ökat, dels har personalstyrkan på BStU minskat. Jahn är tydlig: Gör inte politikerna något åt saken så kommer situationen att förvärras.

Det finns ett sätt att komma runt problemet. Den som tror sig ha ett intressant fall kan vända dig till en forskare eller journalist, som med fullmakt skickar in en ansökan. Då kan det gå på ett par veckor. Men det finns två saker att tänka på: Dels innebär fullmakten att journalisten/forskaren får möjlighet att använda materialet i sin yrkesverksamhet, dels kostar beställningen pengar för det material man får ut (till skillnad från privatpersoners ansökan som är gratis). Således är det alltså en ömsesidig överenskommelse vi talar om.

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Har gett ut boken Det hemliga Malmö 2020 (med Gunnar Ekberg) och Om Tango 2001 - om ordlösa samtal om konsten att kramas. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien.
Detta inlägg publicerades i arkiv, BStU, DDR, Stasi, Tyskland. Bokmärk permalänken.