Tysk Stasiforskare får nämna två Stasiagenter vid dess rätta namn

Turerna kring forskaren vid Myndigheten för Stasiarkivet, BStU, Helmut Müller Enbergs, den av BStU utgivna skriften ”Anatomie der Staatssicherheit – Geschichte, Struktur und Methoden — MfS-Handbuch”, och frågan om man får nämna Stasiagenterna ”Bob” och ”Petra” vid dess rätta namn verkar nu nått sitt slut. I alla fall för den här gången. Wolfgang och Barbara Deuling har nu dragit tillbaka sin stämning. Detta står att läsa i Main Post här samt i Tagesspiegel här. 

För er som inte kan turerna så gav alltså den tyska myndigheten BStU år 2011 ut forskningsskriften ”Anatomie der Staatssicherheit – Geschichte, Struktur und Methoden — MfS-Handbuch”. I rapporten gick Enbergs igenom Stasis civila utrikesspionage HV A:s agenter. Källor var bland annat tyska Rosenholzkort och SIRA-databasen. De flesta av agenterna nämndes inte vid namn, dels för att man ibland inte vet vilka de var, dels för att de kanske inte var några storfräsare.

Men i vissa fall nämndes agenter vid namn. Och det var detta som striden gällde. Toppagenterna inom den västtyska socialdemokratin, SPD, ”Bob” och ”Petra” nämndes med sitt verkliga namn. Müller Enbergs hade inte bara Rosenholz och SIRA att luta sig mot. Tidigare Stasiofficerare hade också vittnat om att paret Deuling var identiska med ”Bob” och ”Petra”.

Dessutom var inte ”Bob” och ”Petra” vilka som helst. I MfS-Handbuch kan man konstatera att den dömde och välkände Stasiagenten Günter Guillaume inte alls varit en toppagent. Han hade bara lämnat 50 informationer till HV A, varav i princip alla fått så låga betyg av HV A att man kunde sluta sig till att Guillaume i princip bara rapporterade vad han läst i tidningen, dvs hämtat informationer ur öppna källor. ”Bob” och ”Petra” däremot ska på 80-talet ha lämnat 951 rapporter varav många fått toppbetyg av HV A.

I efterhand kan vi nu konstatera att Guillaume inte alls var en storspion. Storspionerna och storinfiltratörerna inom tysk socialdemokrati var Stasiagenter som ”Max”, ”Bob” och ”Petra”. De rankades högt av HV A och många rapporter gick vidare till DDR:s partiledningen. 

Men paret Deulings gillade inte utpekandet och lämnade in en stämningsansökan till domstolen i Hamburg. Orsaken till att man valde Hamburg står i Main Posts artikel:

”Beide klagten in Hamburg, dessen Richter dafür bekannt sind, dass sie ein besonders offenes Ohr haben für Menschen, die ihre Persönlichkeitsrechte vor Veröffentlichungen geschützt sehen wollen.”

Likhet inför lagen gäller tydligen inte i Tyskland. Den som vill protestera mot en publicering har således större chans att få rätt om processen drivs i Hamburg.

Det som hände sedan blir så här i efterhand mycket pinsamt för BStU:s chef Roland Jahn, som inte stod upp förs sin forskare utan lämnade honom ute i kylan som om det var enbart Müller Enbergs själv som var ansvarig för publiceringen. Således stod den av den tyska myndigheten anställda forskaren inför utsikten att själv försvara sig i processen mot Deulings. En sådan process hade snabbt hamnat på femsiffrigt belopp (i Euro räknat) enligt Main Post.

Efter någon form av delbeslut i domstol drogs pappersutgåvan av MfS-Handbuch in. On-lineverionen gjordes om och paret Deulings namn suddades ut. Se t ex här på sid 68 där namnen blivit ersatta av ett antal XXX. Censur hos tysk myndighet, däremot kunde man fortfarande hitta information om vilka ”Bob” och ”Petra” var på t ex tyska Wikipedia. 

Men nu hände det intressanta. Strax innan domstolsförhandling skulle hållas i januari 2013 så avvisade domstolen i Hamburg Helmut Müller Enbergs som svaranden i målet.

Det hela innebar att Roland Jahn fick offentligt smisk på fingrarna. MfS-Handbuch och en forskare anställd vid myndigheten var visst myndighetens ansvar. Ärendet flyttades nu till domstol i Berlin, som inte alls är känd för att som i Hamburg visa sympati för utpekade i tryckfrihetsmål. 

Med utsikten att driva process mot en tysk statlig myndighet i en tuffare domstol har nu paret Deuling dragit tillbaka sin stämning. Så nu kan Helmut Müller Enbergs åter nämna paret Deuling vid namn. Beslutet har dock ännu inte lett till att den tyska myndigheten ändrat tillbaka till originalversionen av MfS-Handbuch. Titta själv här. 

Förtroendet för Roland Jahn som ledare för BStU har onekligen fått sig en knäck. Förtroendet för BStU som myndighet likaså. Jag skulle allt vilja höra vad dess förste chef Joachim Gauck, nu tysk president, säger mellan skål och vägg om utvecklingen.

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Har gett ut boken Det hemliga Malmö 2020 (med Gunnar Ekberg) och Om Tango 2001 - om ordlösa samtal om konsten att kramas. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien.
Detta inlägg publicerades i BStU, DDR, Stasi, Tyskland. Bokmärk permalänken.