Leninprisets ordförande är förtroendevald Svenska kyrkan

Jag bloggade för några dagar sedan om en mycket intressant debattartikel i Expressen av journalisten Kjell Albin Abrahamson. Den handlar om ”Jan Myrdals stora pris – Leninpriset”, ett pris som Abrahamson benämner som ”Sveriges mest blodbesudlade litterära pris”.

Nu senast ska alltså deckarförfattaren Maj Sjövall få priset och hon tycks inte anse att det är något fel att få ett pris i en diktators namn.

I dag svarar prisutdelaren Jan Myrdal Expressen debatt, där vi får veta att Lenin bland annat var vidsynt, och kunde skilja på person och sak.

Själv upptäckte jag i dag en intressant koppling mellan Leninpriset, Svenska kyrkan och Socialdemokraterna: Leninprisets ordförande är litteraturvetaren och Lundabon Cecilia Cervin. Hon sitter i kyrkofullmäktige i Lund (samfälligheten) samt i kyrkorådet för Stora Råbylänk även här. 

Leninprisets ordförande är representant för Socialdemokraterna, vilket kanske är lite förvånande eftersom Lenin som sådan mer torde sammankopplas med personer på yttersta vänsterkanten. Fast, tja, jag har ju varit med förr om att personer varit med i ett parti trots att de uttalar sig som om de borde vara med i ett annat.

Jag inbillar mig i alla fall att man bör tro på Gud om man sitter som förtroendevald i Svenska kyrkan. Och jag måste erkänna: jag har lite svårt att få ihop att Lenin+Gud=sant.

Oavsett vad Cervins hjärta klappar för så konstaterar jag att hon känner Jan Myrdal väl. Hon uppges vara den enda som har doktorerat på honom!

Jan Myrdal är som bekant grundare av och mångårig medarbetare till Fib/Kulturfront. 1997 uppmärksammade tidningen Cervins avhandling med artikeln ”Doktor på Myrdal”, här framgår att den ”spännande” avhandlingen om 600 sidor bl a skulle distribueras via FiB/Kulturfronts bokklubb.

En sökning i UB:s arkiv i Lund ger att Cervin 1994 gav ut skriften ”Läsaren och den självbiografiska pakten: om mottagandet av Jan Myrdals barndomstriologi”. 1997 publicerade hon ”Det illojala barnets uppror: Studier kring Jan Myrdals självbiografiska texter”. Utöver detta har Cervin varit med och skrivit läromedel i svenska.

Jag Leninpris-surfar vidare och noterar att den tidigare Leninpristagaren Roy Andersson har en dotter som har registrerat partnerskap till dottern till den tidigare Fib/Kulturfrontmedarbetaren Jan Guillou. Det där Leninpriset börjar mer och mer lukta som någon slags inre familjeangelägenhet.

Roy Andersson har förresten fått ett helt kapitel i journalisten Christoph Anderssons bok ”Operation Norrsken – om Stasi och Sverige under kalla kriget”. Kapitlet heter ”När Stasi blåste filmaren Roy Andersson” och handlar alltså om Anderssons informationsfilm om immunbristsjukdomen aids där Roy Andersson påbörjade någon form av beställningssamarbete med Socialstyrelsen. Myndigheten drog sig senare ur projektet och slutresultatet blev att Stasis och KGB:s aidsbluff ”Operation Infektion” om att aids uppfunnits i amerikanska laboratorier basunerades ut via Anderssons ”informationsfilm”.

Fotnot: Torgny Segerstedt skrev så här om Lenin 1924: ”Stor var Lenin som ett gissel för människor. Stor var han som förintare”.

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Har gett ut boken Det hemliga Malmö 2020 (med Gunnar Ekberg) och Om Tango 2001 - om ordlösa samtal om konsten att kramas. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien.
Detta inlägg publicerades i BStU, DDR, Jan Guillou, KGB, Socialdemokraterna, Stasi, Svenska kyrkan, Sverige. Bokmärk permalänken.