Vasst av Kjell Albin Abrahamson om Maj Sjöwalls Leninpris

Det är inte någon nyhet att journalisten Kjell Albin Abrahamson är kritisk mot såväl Leninbadet i Falkenberg som den rike ägaren Lars Didings eget lilla Leninpris, som han menar i praktiken är en hyllning till en massmördare. Priset har nu senast delats ut till deckarförfattaren Maj Sjöwall, som inte tycks ha några problem att ta emot priset. Allt om detta finns att läsa i en debattartikel i Expressen. Språket är synnerligen mustigt. Vad sägs om att Sjöwall inte kan skilja mellan ”nackskott och ryggskott”? 

Abrahamson pekar på dokument som lagts fram och som visar att Lenin var den som initierade fångläger och beordrade massmord. Detta tycks vara svårt att förstå i Sverige:

”Jag förstår mig inte på Maj Sjöwall och den lättsinniga svenska inställningen till den bolsjevikiska terrorn”, skriver Abrahamson. ”I Sverige finns ett stort intresse för nazism, men inte för kommunism. Att värna om nazismens offer men inte om kommunismens är ideologisk halvtidshumanism. Ett barn som dog av hunger och kyla i Gulag är inte mindre värt än barnet som eldades upp i Auschwitz ugnar.”

Visst har han rätt. Varför är det så comme il faut att säga att nazismen var hemsk och så känsligt att säga att kommunismen var lika hemsk, om inte värre? Ska vi jämföra kvantitet så står ju Hitler sig slätt jämfört med Lenin/Stalin och Mao.

Jag rådfrågade Nationalencyklopedien och konstaterade att mellan 5,6 och 6 miljoner judar dödats i förintelsen. Därtill miste 4-5 miljoner romer, politiska fångar, homosexuella, utvecklingsstörda och andra livet i fånglägren de också. På Wiki hittar jag en hänvisning till att mellan 19 och 24 miljoner soldater dog i kriget och 25 miljoner civila.

För många år sedan ringde jag Staffan Skott och frågade nyfiket hur många som hade dött i Ryssland och Sovjetunionen under kommunismen. Jag minns svaret än i dag. Lågt räknat var det 30+30+30, dvs 90 miljoner människor. Hur de där 30 fördelats minns jag inte mer än att det var den stora terrorn, det ”stora fosterländska kriget”. Det tredje måste väl vara massvält och fångläger.

Forum för levande historia gav 2008 ut skriften ”Brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer”. Den belyser Ryssland/Sovjet, Kina och Kambodja. Den kan ni läsa här och här: brott_faktaskrift_ny

På sidan 29 hittar jag hur en NKVD-chef 1937 satte planmål på hur många man skulle gripa och avrätta i olika delar av Sovjetunionen. Beställningen utfördes tydligen med största effektivitet. År 1937-38 greps 1,6 miljoner människor i Sovjet och närmre 700 000 avrättades.

I skriften tar man också upp den svåra frågan om man kan jämföra olika brott mot mänskligheten. Nej, det kan vi inte. Men det ger onekligen en obehaglig smak i munnen att förringa vissa av dem.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i folkmord, mänskliga rättigheter, Sovjet, Sovjetunionen, Sverige. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vasst av Kjell Albin Abrahamson om Maj Sjöwalls Leninpris

  1. Ping: Leninprisets ordförande är förtroendevald Svenska kyrkan | Tankar om IB

Kommentarsfältet är stängt.