Krigsförbrytare från andra världskriget kan åtalas med hjälp av Stasiarkivet

Der Spiegel berättade i förra veckan om att Stasiarkivet kan vara en källa för åklagare som arbetar med krigsförbrytelser under andra världskriget. I artikeln ”‘Blood must Flow’: Serching for the Perpetrators of a WWII Massacre” berättar man massakern på 642 bybor i den franska byn Oradour-sur-Glane. Massakern ska ha utförts av SS-trupper den 10 juni 1944 och tros vara en hämndaktion för att en lokal motståndsgrupp hade tagit Obersturmbannführer Helmut Kämpfe till fånga och sedan låtit avrättat honom.

En som dömdes för dådet var Heinz Barth, en officer i SS-divisionen Reich. Han dömdes av östtysk domstol 1983. Nu har åklagare vid den myndighet i Dortmund som håller i frågor kring nazismens krigsförbrytelser läst en bok som hänvisar till material i Stasiarkivet om just denna rättegång.

Genom det material som man nu tagit del av ur Stasiarkivet tror sig åklagare kunna åtala ytterligare sex personer som tros ha deltagit i massakern i Orandour-sur-Glane. De sex personerna som man nu driver förundersökning mot uppges ännu inte ha fyllt nittio år och läs ha tillräckligt god hälsa för att åtalas.

Ur ett svenskt perspektiv är det rätt intressant att notera denna syn på Stasiarkivet. Ibland höjs röster i Sverige, i synnerhet från personer som pekats ut för samröre med Stasi, om att Stasiarkivet inte är tillförlitligt. Åklagare, men även domare, i Tyskland tycks ha en annan uppfattning.

I övrigt är det den andra påminnelsen på kort tid om att Stasiarkivet kan vara en god källa till andra världskrigets historia. Det påminde den svenske journalisten Christoph Andersson om här (min sammanfattning här).   

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i andra väldskriget, BStU, Stasi, Sverige, Tyskland. Bokmärk permalänken.