Från Stasiagent till börsmäklare – film ikväll om mannen som identifierade Markus Wolff på Säpos bilder

Klockan 21.55 ikväll samt klockan 10.25 på förmiddagen i morgon sänder tyska tv-stationen Arte regissören Rudolph Herzogs film ”Der Agent” om den tidigare Stasiagenten Werner Stiller. 

För er som inte känner till det: Werner Stiller är mannen som hoppade av Stasis civila utrikesspionage Hauptverwaltung Aufklärung i januari 1979. Hans avhopp ledde till identifikationen av ”Mannen utan ansikte”. Mannen som stått modell för John le Carrés litterära figur Karla. Vi talar om Hauptverwaltung Aufklärungs mångårige och mytomspunne chef Markus Wolf, vars utseende länge var okänt av västs underrättelse- och säkerhetstjänster.

Sommaren 1978 hade två män och en kvinna anlänt till Stockholm via båt från Finland. Säpos kontraspionage var väl förberedda och följde trion och deras kontakter under hela vistelsen i Stockholm. Efter avfärden visste man dock bara vem en av deras kontaktpersonerna var: en västtysk SPD-politiker vid namn Friedrich Cremer och som senare dömdes för spionage mot Västtyskland.

Men vilka var de andra? Säpo kliade sig i huvudet och det gjorde även västtyskarna, som också fått kopior av bilderna. Så hoppade då Stiller av i januari 1979. Stiller pekade genast ut Markus Wolf på en av bilderna. ”Mannen utan ansikte” var avslöjad. Efter Säpos godkännande gavs bilderna till Der Spiegel som i sitt marsnummer samma år avslöjade Wolf, som själv senare i sina memoarer beklagar sig över att han efter detta avlöjande inte längre kunde resa fritt i Väst (på semester alt för att träffa sina agenter).

För den som 2011 såg dokumentären ”En Stasiagents död” SVT  kanske kommer ihåg en motvillig Stasiagent som miste livet? Av denna dokumentär framgår att det var Werner Stillers avhopp som blev den motvillige Stasiagenten Werner Teskes dödsdom.

Åter till kvällens dokumentär av Herzog. Förväntningarna på filmen är stora. Jag har fått utlovat att den ska vara något utöver det vanliga.

Herzog själv har sammanfattat presskommentarer på sin hemsida:

”A film like a movie thriller. Rudolph Herzog grippingly tells the life story of Werner Stiller who was given a new identity by the CIA.” Rating: 6 of 6 stars

NEUE OSNABRÜCKER ZEITUNG

”Rudolph Herzog’s documentary offers deep insights into the world of East-West espionage with all its turmoils.”

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

Länk till tablån ikväll här och imorgon här. Om jag förstått det rätt kommer den senare att kunna ses på nätet under en viss tid (gå in i tablån och klicka på klockan så får du mejl när filmen läggs ut på Arte+7)

Der Spiegel har en intressant artikel här inför kvällens sändning. Tydligen fick Werner Stiller en ny identitet med hjälp av CIA. Vid 31 års ålder blev han Klaus-Peter Fischer och började jobba på Goldman Sachs i NY och i London, senare på Lehman Brothers. Det senare verkar inte ha gått så bra. Numera bor Stiller/Fischer i Budapest.

Så här säger Stiller om likheterna mellan att vara Stasiagent och börsmäklare:

”Die Gemeinsamkeit zwischen Geheimdienst und Bankenwesen ist, das man sehr persönliche Netzwerke spinnt. Ich habe die Klienten beeinflusst – und sie wollten mir vertrauen.”

Fast sen gick det inte så bra. Och i övrigt vill jag påpeka att han visserligen identifierade Wolf helt korrekt, men han gjorde också en felidentifikation. Man nummer två på besök i Stockholm sommaren 1978 var inte alls generalmajor Werner Grossmann. Den falske ”Dr Kurt Lenkeit” var ingen mindre än Cremers handledare Kurt Gailat. Detta fel har Stiller själv inte upptäckt förrän långt senare. Han hann få med felet i sina egna memoarer.

Fotnot: Tydligen är det bara i Tyskland man kan se sändningen i 7 dagar. Sorry!

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i BRD, BStU, DDR, Hauptverwaltung Aufklärung, HVA, Kurt Gailat, Markus Wolf, Säpo, Stasi, Sverige. Bokmärk permalänken.