Christoph Andersson, Stasis Operation Norrsken och IB-affären

Journalisten Christoph Andersson har kommit ut med boken ”Operation Norrsken – om Stasi och Sverige under kalla kriget” (Norstedts).

Sydsvenskans kultursida den 26 januari berättar han om vad ”Operation Norrsken” var för något. Elva grå kartonger finns på Stasiarkivet om en av Stasis största operationer mot Sverige, en operation som faktiskt aldrig blev av. Arbetet utfördes på uppdrag av Stasis civila utrikesspionage Hauptverwaltung Aufklärungs avdelning X, som sysslande med media, desinformation, opinionsbildning.

Arkivarier fick gräva i arkiven för att hitta dokument som kunde visa på svenska kopplingar till nazismen, dokument som skulle visa att Sverige inte hade varit neutralt under andra världskriget och inte var det nu under kalla kriget heller. Även dokument i amerikanska arkiv införskaffades. Listan växte tills den blev 600 namn lång med nazivänliga svenskar och tyskar med svensk koppling.

Hela denna historia skulle utmynna i en bok, författad av spökskrivaren Kurt Vieweg, som både var ”uttjänt professor i lantbruksvetenskap” och hemlig Stasiagent. Han skulle skriva en bok som visade på samarbete med nazisterna under en period, samarbete med USA och Nato under en annan. Men operationen blev alltså inte av.

”Plötsligt fick Stasi oväntad draghjälp – från svenska vänstertidskriften FIB Kulturfront”, skriver Andersson.

HV A:s avdelnings X:s idé om att påvisa svensk icke-neutraliet och Sveriges samarbete med Nato serverades plötsligt av herrarna Bratt och Guillou  1973.

Men vad menar Andersson med ”oväntad draghjälp”? Var den oväntad – och i så fall för vem? Mig veterligen finns det en starkare koppling mellan Viewegkretsen och IB-avslöjarna än vad Andersson tycks ana. Det som förbryllar mig mest är varför Säpo på 1970-talet inte tycks vilja utreda trådarna som de har till vårt grannland. Varför denna fullständiga passivitet?   

Oavsett noterar Vieweg i sitt förord att han läst Fib/Kulturfrontartiklarna och känner igen sig. Men det är inte på grund av Fib/Kulturfront som Operation Norrsken får ett snöpligt slut, utan för att Palme plötsligt börjar uppfattas som en äkta bundsförvant till DDR. Kampanjen mot Sverige blåstes av. Viewegs manus lades i malpåse, och tycks ha försvunnit till Gotland. Själv tycker Andersson att fler borde läsa Stasidokumenten om Operation Norrsken, som en del i en grundforskning om Sverige och Nazityskland och om tiden därefter.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i BStU, DDR, IB, IB-affären allmänt, Jan Guillou, Journalistik, Stasi, Sverige. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Christoph Andersson, Stasis Operation Norrsken och IB-affären

  1. Ping: Krigsförbrytare från andra världskriget kan åtalas med hjälp av Stasiarkivet | Tankar om IB

Kommentarsfältet är stängt.