Werp sammanfattar läget kring Stasi och Rosenholz i Norge

Stortingsledamoten Anders B. Werp (Høyre) har uppdaterat sin blogg med en sammanfattning av läget kring Stasi och Rosenholz i Norge. Bedrövligt nog kan man väl säga att ingenting händer på den politiska fronten.

Stortinget debatterte den 6. desember 2011 overlevering av den norske delen av Rosenholz-arkivet fra USA. Debatten ble avsluttet med at justisminister Faremo uttalte positivt at hun skulle se på saken, og at «jeg kan love at jeg gjør dette med stor kraft». I oktober 2012 etterlyste jeg framdrift i saken. Svaret var at ingen ting var gjort. I et innslag om saken på NRKs Søndagsavisen den 23. desember 2012 bekreftes det fra justisdepartementet at fortsatt er intet gjort”, skriver Werp.

Till det positiva finns dock att Werp gör en genomgång och ger referenser kring vad som är offentligt om Stasis verksamhet i Norge. Källan är den tyska arkivmyndigheten BStU och forskare kopplade till denna.

En viktig sak som Werp konstaterar är att alla som rapporterade till Stass utrikesspionag HV A om Norge inte var norrmän. De kanske inte ens bodde i Norge! Många av dem var Västtyskar. 

Ett bra exempel på detta är IM ”Topas” med registreringsnummret XV/333/69. Han kommer på fjärde plats med 32 rapporter om norska förhållanden. Vem var då denne ”Topas”? Hans tidigare kodnamn ”Mosel” ger en vink om ursprung: Moselområdet. Jag förstår varför han bad HV A om att få byta täcknamn!

Topas hette i verkligheten Rainer Rupp och kom att placeras på Natos högkvarter i Bryssel. I början på 90-talet greps han och dömdes till fängelse. Således konstaterar jag att alla HV A-agenter som spionerat på Norge inte är hemliga.

Mystik och många frågor finns det kring de två översta på Werps lista. Det gäller Lanze XV/5368/62 med 340 rapporter samt Hein XII/33/72 med 54 rapporter. Werp redogör för vad han vet om de två fallen, men vill ni läsa mer så klicka på länkarna.

Intressant är också att få länk till den så kallade Lund-rapporten, som det ibland hänvisas till (Rapport til Stortinget fra kommisjonen som ble oppnevnt av Stortinget for å granske påstander om ulovlig overvåkning av norske borgere).

Annons

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Har gett ut boken Det hemliga Malmö 2020 (med Gunnar Ekberg) och Om Tango 2001 - om ordlösa samtal om konsten att kramas. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien.
Detta inlägg publicerades i BStU, DDR, Hauptverwaltung Aufklärung, HVA, Norge, Stasi. Bokmärk permalänken.