Utställningen ”DDR Stasi – hotet från öst” på Aeroseum

Aeroseum i vinterskrud.

Aeroseum i vinterskrud.

För en dryg vecka sedan skrev jag ett inlägg om invigningen av utställningen ”DDR Stasi – hotet från öst”. Jag inser nu att jag glömt lägga upp lite bilder kring utställningen och själva invigningen.

Själv hade jag aldrig varit på Aeroseum tidigare och bara att besöka det var ju en intressant upplevelse. För er som vill veta mer om museet har ni en utmärkt presentation av en flygintresserad besökare här.

Förutom en massa flygplan och helikoptrar, och en trevlig lekavdelning, så fanns sedan tidigare en utställning om spioner och spionteknik, som tagits fram i samarbete med Acquiris, ett företag som jag gissar även levererar en och annan dold mikrofon och dold kamera till vissa grävande journalister i vårt avlånga land. I en monter såg jag något som presenterades som något som t ex kunde användas av journalister.

Från utställningen DDR Stasi - hotet från öst. Aeroseum

Från utställningen DDR Stasi – hotet från öst. Aeroseum

IMG_0753Nu var det alltså dags för ytterligare en utställning om spionage på Aeroseum. Den här gången alltså om DDR och Stasi.

Bakgrunden till utställningen var att Föreningen Sveriges öga och öra förra året hade ett samarbete med Vaxholms Fästnings museum. Under perioden 28 maj t o m 11 september visades en miniutställning om spioneri och underrättelsetjänst under kalla kriget. Utställningen i Vaxholm bestod av två delar, dels DDR sett med underrättelseögon samt en teknikdel med dolda kameror och mikrofoner. Den moderna spiontekniken stod Johan Öhgren/Acquiris för, DDR-delen den tidigare IB-agenten Svante Winqvist för. Båda sitter i styrelsen för Föreningen Sveriges öga och öra.

Svante Winqvist guidar på sin egen utställning på Aeroseum.

Svante Winqvist guidar på sin egen utställning på Aeroseum. Foto: Lena Breitner

När utställningsperioden var över tog Svante Winqvist med sig DDR-delen av utställningen till Göteborg och efter kontakt med Aeroseum beslutade man att bygga vidare på utställningskonceptet.

Själva innehållet i utställningen om DDR och Stasi står Svante Winqvist som fristående forskare för. Han har ägnat en hel del av sin fritid efter sin pensionering åt att forska på vad svensk underrättelse- och säkerhetstjänst borde ha vetat om DDR. För att ta ett exempel. Officiellt hade DDR tre (3) kärnvapenlager i DDR. I utställningen visar Svante Winqvist var tjugofyra (24) av dessa låg.

Stasis brottsbekämpning 1978. Försök att fly DDR dominerade. Notera det låga antalet för kontraspionage.

Stasis brottsbekämpning 1978. Försök att fly DDR dominerade. Notera det låga antalet för kontraspionage.

Det är också intressant att påpeka för människor vad Stasi de facto ägnade sig åt. Ett exempel är ett stapeldiagram för de brott som Stasi ägnade sig åt 1978. Förlåt om bilden är dålig, men den visar i alla fall tydligt att kontraspionage inte var en huvudsysselsättning, utan snarare att jaga människor som försökte fly landet (republikflykt).

I utställningen visas några aktuella Stasifall, bland annat om vad en konduktör för Mitropa (DDR:s motsvarighet till SJ) kunde rapportera till Stasi om när man var i Sverige.

(Vill ni veta mer om Mitropakonduktörer kan ni också gå spionvandring i Malmö med mig och min man, Gunnar Ekberg. Vi planerar att ha några vandringar i april-maj, datum är dock ej satta.)

Underrättelsearkivet på Aeroseums utställning. Foto: Gunnar Ekberg

Underrättelsearkivet på Aeroseums utställning. Foto: Gunnar Ekberg

Åter till utställningen. Förutom utställningens övergripande information om DDR och Stasi med olika historiska exempel så har man i utställninen skapat en liten hörna för den som är riktigt riktigt vetgirige. Ett helt underrättelsearkiv finns här. Sammantaget vad svensk underrättelse- och säkerhetstjänst borde ha vetat om DDR.

Som exempel finns här en pärm med alla 91 015 personer som var fast anställda av Stasi vid murens fall. Uppräknade med namn och allt. Om jag minns rätt även med lönegrad. Således: ett underrättelsearkiv för den överintresserade 🙂

Elever från Högskolan för design och konsthantverk, HDK, har bidragit med idéer till utformningen av utställningen. Grafisk utformning och teckningar har Aeroseums Elin Åström, Lars G Holzt och Johan Camp stått för.

Gunnar Ekberg fick ta till stora avbitartången vid invigningen på Aeroseum. Foto: Lena Breitner

Gunnar Ekberg fick ta till stora avbitartången vid invigningen på Aeroseum. Oktavia Marquart och Fredrik Winge höll i taggtråden. Foto: Lena Breitner

Vid invigningen hölls tal av bland annat ordföranden för Stiftelsen Aeroseum, Roger Eliasson, Aeroseums Lena Tybrandt-Strand, den tyske honorärkonsuln i Göteborg Fredrik Winge. Intressant var också att höra Oktavia Marquart berätta om hur det var att växa upp i DDR. Marquart fick lämna DDR som tonåring och bosatte sig då med sin familj i Sverige. Svante Winqvist berättade naturligtvis också om utställningen, medan Föreningen Sveriges öga och öras vice ordförande Gunnar Ekberg invigde utställningen.

Fr v ordföranden för Stiftelsen Aeroseum, Roger Eliasson, Svante Winqvist, Elin Åström, Gunnar Ekberg och Lena Tybrandt-Strand

Fr v ordföranden för Stiftelsen Aeroseum, Roger Eliasson, Svante Winqvist, Elin Åström, Gunnar Ekberg och Lena Tybrandt-Strand

Svante Winqvist kommer att genomföra guidade visningar vid beställning. Är du intresserad så kan du kontakta Aeroseum här.

Svante Winqvist har också skrivit ett par rapporter om Stasi, varav en ny presenterades på invigningsdagen. Det handlar om ett minifall av spionage i Göteborg. Det är SED:s livvaktsstyrka/chaufförer åt partitoppen som är på besök på Volvo. Deras organisation ingår i Stasi och de ska (om jag fattat det rätt) lära sig lite mer om de Volvobilar DDR köpt in åt partitoppen. Bilarna ska bygga om och senare servas i DDR. Som ett litet sidouppdrag ägnar sig livvaktsstyrkan åt personkontroll av personal på Volvo samt rapporterar om företagets säkerhetsstystem.

Winqvists rapporter går att köpa till självkostnadspris antingen på Aeroseum eller rekvireras via Föreningen Sveriges öga och öra. En annan rapport som jag har för mig är klar handlar om de kommunistiska sabotageorganisationer i Västtyskland som Stasi såg till att utbilda (ex. DKP/MO eller Gruppe Ralf Forster)

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, museum, Stasi, Sverige, Västtyskland. Bokmärk permalänken.