Gick KOKO-pengarna oavkortat till DDR:s sjukvård?

Med anledning av föregående inlägg och förrförra inlägget vill jag tillägga att jag hittat den här sidan på tyska MRD. Där får jag intrycket av att man redan 2010 publicerade uppgifter om de kliniska prövningarna i DDR. Då var det en KOKO-expert på ”Birthler-Behörde” (dvs Myndigheten för Stasiarkivet, BStU, under Marianne Birthlers ledning) vid namn Reinhold Buthmann som uttalade sig om Alexander Schalck-Golodkowskis handel via Kommerziellen Koordinierung (vard KOKO). Buthmann är säker på att pengarna för de kliniska prövningarna inte i huvudsak gick till sjukvården.

”Das Ziel war vollkommen klar: Devisen erwirtschaften für die großen Aufgaben der DDR”, citeras Buthmann.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i BStU, DDR, Kommerziellen Koordinierung, Schalck-Golodowski, Stasi och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.