”Operation Sumpfeber” – Stasis kartläggning av norrmän som stred på tysk sida under andra världskriget

Norska NRK har publicerat en nyhet om Stasi och Norge. I artikeln som ni har här intervjuar journalisten Morten Jentoft en av världens främsta experter på Stasi, forskaren vid Myndigheten för Stasiarkivet, BStU, Helmut Müller Enbergs som har tittat närmre på Stasis intresse för Norge. Stasis utlandsspionage Hauptverwaltung Aufklärung, HV A, hade en särskild avdelning för Norge ”og noen andre mindre land”, närmre bestämt Referat 2A/2 där omkring 20 personer arbetade.

En del av materialet som Referat 2A/2 arbetade med handlade om att använda identiteter till barn av norska mödrar med tyska soldatfäder, så kallade lebensbornbarn. Detta är känt sedan förr. Det som Müller Enbergs nu hittat är handlingar som berör Stasis ”Operation Sumpfeber” (tyska: Operation Sumpffieber). Stasi ska ha kartlagt samtliga norrmän som stred på tysk sida under andra världskriget.

Vad skulle man då ha detta till när andra världskriget var över? Müller Enbergs tror inte att kartläggningen handlade om att Stasi ägnade sig åt att skriva historia. Istället kunde materialet användas i en utpressningssituation – en klassisk metod som vissa länders underrättelse- och säkerhetstjänster hade specialiserat sig på. Det kunde till exempel handla om att få krafter att agera med skepsis mot Nato. Müller Enbergs utesluter inte heller att materialet om de norska frontsoldaterna kunde användas för så kallad identitetsstöld där Stasi kunde skicka agenter till utlandet med döda personers identiteter.

Müller Enbergs har offentliggjort sin upptäckt i Arbeiderbevegelsens arkiv og biblioteks årsbok ”Arbeiderhistorie 2012” länk här.

Müller Enbergs avser inte att forska vidare på ämnet.

”Det er mye bedre at forskere fra de land eller de områder materiale angår, arbeider med dette. De har mer direkte følelse med hvordan dette kan brukes”, säger han till NRK.

Han har så rätt. Tyska forskare har skrivit om Skandinavien tidigare. Men att de egna ländernas forskare som har den bästa ”know-how” om sitt eget land. Således kommer sådan forskning att ge högre utdelning.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i andra väldskriget, DDR, Norge, Stasi. Bokmärk permalänken.