Ny utställning: ”DDR Stasi – hotet från öster” på Aeroseum i Göteborg

I dag invigs en ny utställning på Aeroseum i Göteborg. Den heter ”DDR Stasi – hotet från öster” och är framtagen i samarbete med Föreningen Sveriges öga och öra (där jag är styrelseledamot, om någon undrar). Innehållsansvarig för utställningen är Svante Winqvist, tidigare agent vid IB och även han styrelseledamot i föreningen.

Jag har inte sett utställningen ännu, men har förstått att den handlar väldigt mycket om vad vi borde ha vetat om DDR, Stasi och det militära hot som kom härifrån. Svante Winqvist har någon gång uttryckt att han besökt 13 av de 3 kärnvapenlager som DDR hade, vilket ger en indikation om utmaningen för underrättelse- och säkerhetstjänster. Lögnen var minst sagt en del i kalla krigets spel.

Svante Winqvist har också intresserat sig för de sabotageförberedande organisationerna som leddes i DDR:s regi. KGB:s arbete från Dresden berörs liksom några Stasi-fall med svensk anknytning presenteras också i utställningen.

I pressinformationen andas det om att ett ”minifall” om Stasi som kommer att presenteras. Det är en rapport som kommer att presenteras. Själv ska jag läsa den på tåget till Göteborg.

Utställningen öppnar i morgon för allmänheten. Läs mer här eller gå in på Aeroseums hemsida här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i BStU, DDR, Säpo, Stasi, Sverige. Bokmärk permalänken.