Fortsatt tystnadsplikt för Almgren och en inställd föreläsning med PEN-ordförande

Varför ställdes föreläsningen i Uppsala in?

Varför ställdes föreläsningen i Uppsala in?

För exakt en månad sedan puffade jag för en föreläsning som skulle hållas vid Uppsala universitet. Det handlade om professor Birgitta Almgren och svenska PEN-klubbens ordförande Ola Larsmo som skulle diskutera Almgrens bok ”Inte bara Stasi”, som kom ut i september 2011.

Boken förorsakade viss uppståndelse i svenska medier och en förundersökning mot misstänkt brott mot tystnadsplikten. Det var just det här som skulle diskuterats den 22 november i Uppsala.

”Medieuppmärksamheten ledde till att frågor av grundläggande betydelse för samhället ställdes, frågor som berörde skyddet av den personliga integriteten, forskarens och forskningens villkor och yttrandefriheten.

Ekot var också stort bland dem som var eller kände sig direkt berörda av bokens innehåll och publikationen ledde till att författaren Birgitta Almgren granskades av justitiekanslern och en förundersökning inleddes. Denna lades senare ned”, skrev universitetet på sin hemsida, vilket framgår av mitt inlägg här.

Men så plötsligt ställdes hela föreläsningen in. Något hastigt sjukdomsfall ska det inte ha handlat om.

I dag hittar jag att P4 Västmanland rapporterar att Birgitta Almgren begärt att slippa den ålagda tystnadsplikten för att kunna föra en dialog med andra forskare om svenskars relationer till Stasi i DDR. Högsta Förvaltningsrätten har sagt nej. Tystnadsplikten kan hon alltså inte befrias från.

Undrar om det finns ett samband mellan Högsta förvaltningsrättens dom och den inställda föreläsningen? Är det så att alla i hela Sverige får diskutera Almgrens bok utom Almgren själv? Med önskvärd tydlighet har Högsta förvaltningsrätten nu skrämt bort andra forskare från ämnet Stasi och Säpos arkiv. Är det detta som är meningen?

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i DDR, Forskning, Säpo, Stasi, Sverige. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fortsatt tystnadsplikt för Almgren och en inställd föreläsning med PEN-ordförande

 1. zeropt skriver:

  Ingen som är intresserad av dessa frågor är nog speciellt förvånad över denna tystnadsplikt. En mer talande tystnadsplikt (!) går nog inte att hitta på denna jord, anser jag. Hela etablissemanget är och var insyltat, helt enkelt, och alldeles för mycket står på spel fortfarande om alla sanningarna som ligger begravda i Stasi-arkiven skulle komma till allmän kännedom. För övrigt en bra och intressant blogg måste jag säga. Ska även köpa Gunnar Ekbergs bok. Den verkar minst sagt intressant. Kör hårt.

  • Lena Breitner skriver:

   Hej och tack!
   Någon skulle kunna svara i och för sig kunna säga att Almgren fick skylla sig själv som godkände förutsättningarna som Regeringsrätten stipulerade. Hon hade kunnat säga nej till att ta del av akterna, men det gjorde hon inte. Ett avtal är ett avtal, men samtidigt kunde Almgren ju omöjligen veta vilka personers akter hon skulle få granska. Att det sedan visade sig att ett tiotal av de ca 60 personer som utretts redan var kända i en vidare offentlighet så blev ju det hon skrivit under på onekligen satt i annat ljus.

   Den fråga man kan ställa sig är ju vad man ska göra när högsta juridiska instans har dömt fel, för det har de uppenbarligen.

Kommentarsfältet är stängt.