National Archives släpper Watergate-dokument

Morgonens, eller snarare gårdagens, stora nyhet är att amerikanska National Archives har släppt tidigare hemligstämplade dokument kring Watergateaffären, närmre bestämt handlingar som berör diskussioner m m kring åtalet mot Gordon Liddy.

I The Guardians läsvärda artikel här anger man att det är över 850 sidor som släppts, i andra media ser jag högre siffror. Jag tror att Guardian har räknat de som man de facto kan titta på av det arkivomfång som nu släppts. En del sidor är alltså fortfarande sekretessbelagda. Läs The Guardian för en sammanfattning!

Surfa sedan gärna in på National Archives hemsida och inse att vi har en hel del att lära av offentlighetsprinciper. Här kan du börja. Eller läs pressreleasen här.

För att göra ytterligare en jämförelse så kan ni surfa in på danska PET-kommissionens hemsida och inse att allt är nerladdningsbart och snyggt förpackat. Se här. 

Borde vi ta lite intryck här i Sverige kanske? Vem digitaliserade förresten IB-åtalet? Jo, en förening. Föreningen Sveriges öga och öra, länk här. 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i arkiv, USA. Bokmärk permalänken.