Efter Ikea: Flera handelskedjor uppges nu överväga utredning om fångproduktion i DDR

Medan nyheten om Ikeas möbelproduktion i DDR klingat av hålls ämnet vid liv i Tyskland. Nu uppger Die Welt här att flera tidigare västtyska företag, framför allt handelskedjor och postorderföretag, ha kontaktat Myndigheten för Stasiarkivet, BStU, för att kunna fastställa om politiska fångar deltagit i produktionen av deras varor under DDR-tiden.

Vilka företag som ställt frågor får BStU enligt lag inte berätta om. BStU-chefen Roland Jahn kunde dock på en utfrågning i förbundsdagen arrangerad av FDP-fraktionen berätta att en ”handfull företag” har vänt sig till myndigheten med förfrågningar om aktinsikt. Ännu har ingen konkret ansökan lämnats in.

Spännande. Undrar om svenska Kooperativa Förbundet funderar på att göra en ”Ikea”, dvs utreda sin möbelproduktionshistoria i DDR de också?

 

 

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i BStU, DDR, Stasi, Sverige, Tyskland, Västtyskland. Bokmärk permalänken.