Hur mycket får en digital kopia från ett arkiv kosta?

Tidningen Journalisten har i dag publicerat ett intressant fall angående vad en myndighet får ta betalt gällande digitala kopior. Ärendet handlar om digitala kopior av ett nutida fall, men själva frågan är allmängiltig för den som ofta har med arkiv att göra och gör beställningar.

Enligt lag kostar ju en papperskopia en liten slant, men ska det kosta lika mycket för en digital kopia? Det är frågan.

Produktionsbolaget Tredje Statsmakten, som bland annat gör Medierna i P1, begärde 2010 ut en förundersökning gällande en sexbrottsmisstänkt och senare dömd person. För 2400 sidor digitala kopior på CD-skiva fakturerades produktionsbolaget 4840 kronor, en kostnad som de nu av principskäl försökt ifrågasätta i olika instanser, vilket visat sig vara svårt eftersom instans att överklaga till ännu inte är identifierad. Läs om turerna i Tidningen Journalisten!

Det intressanta med fallet Tredje Statsmakten är att det var väldigt många som fann den sexbrottsåtalade personen intressant. Total 20 stycken CD-skivor levererades till olika beställare. Således lär den aktuella tingsrätten ha fått in närmre 100 000 kronor på att digitalisera en omgång papper och sedan bränna CD-skivor så det stod härliga till. Snacka om klirr i kassan.

Ärligt talat – hur mycket ska en digital arkivkopia få kosta? Stadsarkivet i Stockholm tar 4 kronor per kopia oavsett om det är på papper eller digitalt. Riksarkivet har samma kostnad för A4, tillkommer en kostnad på 100 kronor för en CD-skiva. Dyrt kanske någon tycker? Tja, den som vill kan ju ta sig till det aktuella arkivet med en kamera eller handskanner i handen. Att själv ta kopior kostar ingenting vad gäller offentliga handlingar.

Om Tredje Statsmakten fick betala 2 kronor per kopia från en förundersökning på tingsrätten så är det faktiskt halva priset mot vad det kostar när tingsrättspapprena hamnar hos arkivmyndigheterna. Så på sätt och vis var ju 4840 kronor rena rama rean.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i arkiv, Forskning, Journalistik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hur mycket får en digital kopia från ett arkiv kosta?

 1. Claes Henrikson skriver:

  Alla myndigheter har rätt att ta ut ”självkostnadspris”. Kan innefatta arbetstid, vilket kostar.

  • Lena Breitner skriver:

   Klart att arbetstid kostar och jag tror inte vi tänker på hur mycket vi får saker ”gratis” av våra myndigheter, fastän de egentligen skulle kunna ta betalt. Det är helt enkelt inte lönt att fakturera för 22 papperssidor fastän man skulle kunna.

   I Malmö, där man har mycket hög servicenivå, har man nu i höst övergått i princip helt till digitaliserade handlingar (gäller ej civilrättsligt). Den som mejlar och beställer en handling som redan är skannad får det i retur utan räkning. Ta tex Mangsdomen på 181 sidor kostar inget som pdf. Malmö har satt principen att om något tar mer än 10 minuter att expediera så tar man ut avgift. Se här:
   http://www.malmotingsratt.domstol.se/Om-tingsratten/Handlingar-i-arkivet/

   Jag tror det är viktigt att ha en avvägning mellan service och ”gör det själv”, mellan ”rättvisa” för de som bor/arbetar i närheten och de som har långt att resa.

   Ska jag som bor i Malmö till Riksarkivet/Arninge kan jag t ex ta nattåget kl 22 från Malmö, vakna vid 7 morgonen efter på T-centralen, äta snabb frukost, sedan ta tunnelbana och byta till buss, hänga på låset till Arninge, lägga heldag där och sedan ta antingen kvällståg eller nattåg hem. Eller så beställer jag handlingarna per mejl och tar kostnaden för detta. Många gånger blir det billigare att beställa.

   Så här är det alltså att inte bo i närheten av myndigheten eller arkivet. Tredje Statsmakten ligger vid Hötorget. Till Södertörns tingsrätt (Flemingsberg) är det 28 minuter. Gissningsvis har personen som ska hämta CD:n redan SL-kort. Och Stockholmare klagar 🙂

Kommentarsfältet är stängt.