En kungligt inställd medalj – om Trond Ali Linstad och övervakning av palestinarörelsen

I går skulle tydligen norrmannen Trond Ali Linstad ha fått den norska kungliga förtjänstmedaljen i silver. Men det hela blev inställt i sista minuten. Orsakerna sägs vara att medaljutdelaren vägrade dela ut medaljen och att ceremonin ställts in ”av säkerhetsskäl”.

”Jeg deler vanligvis ut Kongens fortjenestemedalje med glede, men i dette tilfellet vurderte jeg det som mer problematisk. Linstad har helt sikkert gjort en god innsats på noen områder, men for å kunne gjennomføre utdelingen må jeg nok i litt større grad kunne identifisere meg med mottageren”, säger Oslos borgmästare, tillika strejkande medaljutdelare, Fabian Stang (Højre).

Jag har aldrig tidigare hört talas om Lindstad i hela mitt liv, men mitt intresse vaknade efter att ha hittat den här debattartikeln av en Roy Vega (som jag heller aldrig hört talas om) på den kristna tidningen Vårt Land (Norges motsvarighet till tidningen Dagen enligt källor).

Roy Vega, vars bakgrund framgår här, gör en exposé över palestinarörelsen på 70-talet och nämner namn som jag känner väl igen. Peder Martin Lysestøj, Finn Sjue, Jan Guillou, Blekingedaadeligan, KGB:s avdelning för ”våta jobb” Avdelning V, Gunnar Ekberg, Carlos Schakalen och Wadie Haddad, för att bara nämna några. Ja, och så nämner han också Linstad, naturligtvis. Huvudobjektet för artikeln.

Vega menar att det vore fel att ge Lindstad medalj. Han är också kritisk till att den norska Lund-kommisjonen (norska motsvarigheten till svenska Säkerhetstjänstkommissionen) hävdade att det var fel att övervaka personer i palestinarörelsen, personer som Linstad, Lysestøj och Sjue. Vega pekar på att övervakningen av dessa tre inleddes efter att de tre ska ha ”begynt sine turneer inn og ut av treningsleire i Midøsten”.

Tja, det låter ju lite grand som den svenska Säkerhetstjänstkommissionen, eller närmre bestämt den delen som presenterades av en så kallat oberoende professor som tidigare varit medlemmen av KPML(r) och som av en händelse kom fram till precis samma sak som Lund-kommissionen, dvs att det var orätt att ”registrera” och tog ej i beaktande vad som senare har framkommit om vissa personerna som skulle kunna ses som belastande eller eventuellt förklarande.

Jag tänker främst på den person som Ulf Bjereld i sin rapport anonymiserar som en ”JS” och som Uffe på sidan 53 gör om till sjuksköterska fastän alla som vet känner till att hon inte alls var sjuksköterska utan läkare och att hon vid tillfället för första avlyssningsdagen sedan drygt sex månader tillbaka var gift med en man som skulle bli en av terrorledaren Wadie Haddads närmaste män och som senare skulle ta plats i PFLP:s politbyrå. Äktenskapet höll förresten i 16 år. Typ.

Åter till det norska. Linstad verkar onekligen vara en person som inte går obemärkt förbi i det norska samhället. Om man säger så. Läs på norska Wiki här. Eller här här här och här. Här framgår det att Linstad i somras hyllade Khomeini.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Jan Guillou, KPML(r), Norge, Palestinarörelsen, PFLP, Sverige, Uncategorized, Wadie Haddad. Bokmärk permalänken.