Positivt om journalistisk granskning av granskarna och fyra lager av Lenin

I söndags publicerade SvD Debatt ett inlägg av Torbjörn von Krogh, medieforskare vid Mittuniversitetet,  föreståndare för Institutet för mediestudier, Sim(o), samt en av grundarna till Föreningen Grävande journalister, där han pekade på goda exempel då journalister granskat journalister. Detta med anledning av att det ibland höjs röster med frågor om vem som granskar granskarna. Egentligen.

Debattören pekar på att det faktiskt finns institutioner och program som granskar media. Och lite underförstått är det nog också en uppmaning att de som klagar på bristen på granskning av granskarna faktiskt t ex ska sätta på radion ibland, i synnerhet på lördagarna, för då går det faktiskt två (2) mediegranskande program i P1, SR:s egenproducerade Publicerat med Åke Pettersson som sänds på lördagar kl 15.35 respektive det av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media AB producerade Medierna i P1 med Martin Wicklin och Lars Truedsson och som sänds 11.03.

Kanske är von Kroghs inlägg en uppmaning till klagarna att kontakta redaktionerna, om de nu tycker att det är något som granskarna behöver granska och som de inte visste att de borde granska, men först och främst är tesen att SVT borde återinrätta ett program likt Mediemagasinet som under sina få år lyckades påverka Uppdrag Granskning till att införa kvalitetshöjande rutiner. Inte illa. Läs inlägget här.

Debattartikeln kom lägligt till att det gavs ut en bok om mediegranskning och att man i går måndag höll en debatt i ämnet. Referat från debatten här. Läs också härhär och här. 

Ett annat sätt att framföra mediekritik är ju att blogga. Jag märker t ex att det ibland får vissa effekter, som att Jan Guillou tenderar till att bli mer stringent vad gäller sin egen bakgrund ju fler uppgifter i olika arkiv som jag refererar till (jag erkänner – det roar mig!).

Dessutom är jag övertygad om att mina publiceringar av typen det här och det här till syvende och sist kommer att få positiva effekter på svensk nyhetsbevakning kring kalla kriget. För alltför ofta är den under all kritik. Den är ibland som om det lagts på ”fyra lager av Lenin”, ett begrepp som jag uppfunnit och som handlar om hur man skildrar sin samtid. Jag kommer att förklara det hela i ett kommande inlägg.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Jan Guillou, Journalistik, Kalla kriget. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Positivt om journalistisk granskning av granskarna och fyra lager av Lenin

  1. Ping: Ett för snabbt beröm till SR – som lägger ner Publicerat | Tankar om IB

Kommentarsfältet är stängt.