Chefredaktör Jan A Johansson reflekterar över Mielkes portfölj med komprometterande material

Skånska Dagbladets chefredaktör och ansvarige utgivare, Jan A Johansson,har på opinionssida här reflekterat kring hur mycket man kan Stasi-turista i Berlin. Och även om man formligen kan drunkna i Stasi (i Berlin) så är det viktigt att reflektera. Stasichefen Erich Mielkes portfölj är en sådan viktig reflektion. Det säger en hel del om vart ett samhälle om höga tjänstemän samlar på komprometterande information om sina politiska ledare. Inte bara Mielke…

Och när J Edgar Hoover kommer på tapeten så kan jag rekommendera den här filmen.Inte för att jag kan gå i god för att allt i den är sant, men för att den skickligt visar att det ligger något i ordspråket om att vägen till helvetet är kantat med goda avsikter.

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i alliansfrihet, DDR, Erich Mielke, FBI, Stasi, Uncategorized. Bokmärk permalänken.