Stasitätt på det östtyska universitetet i Greifswald

Då och då kommer staden Greifswald upp i olika DDR- och Stasisammanhang, och inte minst den så kallade Sektionen för Nordeuropavetenskap eller Sektion für Nordeuropawissenschaften som den hette på tyska. Just på grund av att detta kanske man ska knyta ihop säcken och berätta om ”institutionen” där ett och annat bekant namn passerat revy.

Även under DDR-tiden undervisade man här i nordiska språk. Här har flera Stasiagenter utbildats. Jörg Meyer var en av dem.

Här har en och annan blivande Stasiagent eller Stasiofficer utbildats.

Tro dock för all del inte att alla studenter och anställda här har varit Stasiagenter! Men det faktum att sektion utbildade folk i kultur och nordeuropeiska språk gör att Stasi hade ett visst intressant underlag för rekrytering här.

Superduperförföraren och Stasiagenten Jörg Meyer läste ju till exempel här i början på 60-talet. Hans språkintresse (och kanske även något annat) gjorde att Stasis civila utrikesspionage, Hauptverwaltung Aufklärung, HV A, fick upp ögonen för honom.

I källaren luktade det unket. Spår i form av arkivskåp fanns dock kvar som visade vilken verksamhet som bedrivits här.

Han rekryterades till HV A och efter tio (10) års träning sändes han som Romeoagent (superduperförförare) till Danmark med en ny identitet, närmre bestämt i den drunknade sjömannen Rudolf Samiecs namn. Meyer greps 1978 i Danmark och dömdes till fängelse.

Hans bravader har jag skrivit om tidigare. Läs mer här.

Den norska källan med täcknamnet Lanze ska ha haft en kontaktperson inom det civila utrikesspionaget HV A, en officer vid namn Heinz Becker, som har läst vid detta institut.

Dagens namn på gammalt Stasihak.

Flera svenska lärare arbetade också här. Det skedde bland annat som någon form av utbyte genom Svenska Institutets försorg.

Halvkällaren på Nordeuropasektionen i Greiswald har lämnats åt sitt öde. Här satt översättare och översatte nordiskt material från broschyrer och media. S k öppen underrättelseinhämtning som alla stater ägnar sig åt. Foto: Lena Breitner

En som kan berätta om tiden vid Nordeuropaavdelningen är läraren Bodil Zalesky, som var lärare i Greifswald 1981/82.

På hennes blogg här och här, som jag varmt kan rekommendera, framträder en inte alltför ljus bild av tiden i DDR. En hög grad av isolering och kontroll präglade vistelsen. Till och med ett försök att prata om Pippi Långstrump kunde få oanade reaktioner, berättar Zalesky.

En annan som varit lärare är ju Marianne Ersson, som varit mycket i media det senaste året och som fått Säpo att backa efter ett påstående i ett PM om att hon skulle ha erkänt samarbete med MfS, dvs Stasi. Det har hon alltså inte.

Trapphuset på Nordeuropasektionen i Greifswald.

Sektionen för Nordeuropastudier i Greifswald låg på Hans Fallada-Strasse i en stor gammal patriciervilla. Här huserar faktiskt insitutet fortfarande, fast under namnet Institut für Fennistik und Skandinavistik. Jag besökte institutet i somras och blev som svensk varmt mottagen. Men några gamla lärare från DDR-tiden fick vi inte träffa. Vår vänlige guide berättade att det var många som fick sluta efter murens fall. I Tyskland lever man ju efter devisen att f d Stasiagenter inte är lämpliga att undervisa unga människor. Således fick många lämna sina tjänster vid Nordeuropasektionen, vilket även framgår här.

Kunglig toalett. Renovered inför svenskt drottningbesök.

Huset på Hans Fallada-Strasse är vackert, men kanske lite opraktiskt för undervisningsverksamhet och absolut inte handikappvänligt. Det mest moderna vi hittade var nog toaletten, som gjorts iordning strax innan vår svenska drottning kom på besök. Så jag var ju tvungen att prova den kungliga toaletten.

Biblioteket på första våningen.

Likt svenska gamla universitet ser man charmiga gamla villor som passé att bedriva undervisning i. Jag minns ej när, men det finns i alla fall klara planer på att flytta institutionen till moderna byggnader, så passa på att besöka huset om ni vill medans ni kan!

Vi kunde alltså vid besöket i Greifswald inte ställa frågor till människor från DDR-tiden, men däremot fick vi många intryck. Mitt bland allt det vackra fanns också historiska påminnelser om en annan tid. Än en gång: läs Bodil Zaleskys blogg för att få in känslan! I biblioteket och nere i halvkällarlokalerna fann vi tecken på vad man använt delar av verksamheten till. Alla underrättelsetjänster använder sig av öppna källor och någon ska ju översätta det hela. Gissa vad de gjorde på bottenvåningen på Hans Fallada-Strasse? Just det! Översatte nordiska dagstidningar, broschyrer och annat. Så om du är journalist eller forskare och funderar på att översätta gamla tullbroschyrer eller någon artikel av FiB/Kulturfront om IB-avslöjandet till tyska så kan jag varmt rekommendera att titta i Stasiarkivet först. Du kan spara mycket tid! 🙂

Halvkällaren på Nordeuropasektionen i Greifswald. Om väggar kunde tala.

Hur omfattande var då Stasis övervakning av personer som var kopplade till universitetet i Greifswald? 1990 gav en medborgarkommission ut en rapport som heter ”Abschlussbericht des Untersuchungsausschusses der Stadt Greifswald” och den behandlar i hur hög grad Stasis lokala kretskontor i Greifswald bedrev övervakning i Greifswald. För min del har jag mest intresserat mig för universitetsvärlden och man kan väl säga att Stasi i högsta grad var verksamt här.

Rapporten gäller situationen 1989 och beteckningarna IMS/GMS där IM och GM står för Inoffizieller Mitarbeiter respektive Geheimer Mitarbeiter (inofficiell resp hemlig medarbetare) och bokstaven S står för säkerhet, vilket anger att agentens uppdrag handlade om ”den inre säkerheten” för DDR-staten, vilket kan översättas med ren och skär politisk övervakning. Följande statistik redovisas om antalet Stasiagenter vid universitetet i Greifswald 1989:

 • 10 IMS/GMS i universitetsledningen
 • 32 IMS/GMS inom medicin och stomatologi
 • 43 IMS/GMS på sektioner och institutioner
 • 34 IMS/GMS bland studenterna.

Summa summarum hade man alltså omkring 120 Stasiinformatörer/Stasiagenter under ett läsår på universitetet. Inom avdelningen sektioner och institutioner var fördelningen följande:

 • ML (Marxismus-Leninismus) – 5 agenter av 63 anställda
 • Nordeuropa 4 av 35 anställda
 • Utbildningsvetenskap 1 av 32
 • Sport 2 av 42
 • Biologi 5 av 212
 • matte 2 av 61
 • fysik 2 av 79
 • rättscentrum 2 av 110
 • Germanistik, konst musik 4 av 114
 • Språk och litteratur 3 av 71
 • Teologi 0 av 12
 • Apotek 2 av 102
 • geologi 3 av 73
 • kemi 4 av 147
 • geografi 2 av 53
 • Vetenskapsforskning 2 av 39

Baserat på detta kan jag konstatera att Nordeuropasektionen 1989 var det mest Stasitäta av alla institutioner vid universitetet i Greifswald. Här var alltså 11 procent av de anställda agenter som skulle rapportera/övervaka sina kollegor och studenter på uppdrag av den regionala tjänsteenheten, till skillnad från avdelningen ”sport”, där ”bara” 5 procent var informatörer, eller germanistik, konst och musik där ”bara” 3,5 procent var informatörer.

Det bör än en gång påpekas att ovannämnda uppräkning bara visar Stasiagenter som var kontrakterade på lokal nivå. Forskare som t ex tjänstgjorde för Stasis avdelning XV, som i sin tur var underställda det civila utrikesspionaget HV A, Haupverwaltung Aufklärung, redovisas inte i statistiken, framhäver medborgarkommissionen.

Det bör också påpekas att de 34 studenterna som var kontrakterade IM vid murens fall naturligtvis också var fördelade på de olika institutionerna. Således räcker det inte med att säga att 4 IM var verksamma vid Nordeuropasektionen. Det var fler. Hur många framgår dock ej av rapporten.

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Har gett ut boken Det hemliga Malmö 2020 (med Gunnar Ekberg) och Om Tango 2001 - om ordlösa samtal om konsten att kramas. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien.
Detta inlägg publicerades i BStU, Danmark, DDR, Finland, Forskning, Hauptverwaltung Aufklärung, HVA, Island, Norge, Stasi, Sverige. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Stasitätt på det östtyska universitetet i Greifswald

 1. Lena Breitner skriver:

  Uppmärksam läsare har informerat mig om att ML står för undervisning i Marxism-Leninism, därav korrigering i texten.

Kommentarer är stängda.