SvD om Sverker Åström och Aftonbladet som knappt fick se något

Den tidigare diplomaten och f d kabinettssekreteraren Sverker Åström väcker intresse även efter sin död. I söndags publicerade SvD en artikel av Mikael Holmström som handlade om misstankarna om att Åström varit agent för främmande makt. Misstankarna ska ha sysselsatt dåvarande statsminister Tage Erlander under ett år på 60-talet, det framgår av nyligen utgivna dagböcker av Erlander.

Orsaken som framhävts för att Åström skulle ha setts som en säkerhetsrisk är att han var homosexuell. Själv har Åström hävdat att han informerade sina högsta chefer Erlander, Undén och Palme om sin sexuella läggning. Och att de tre ryckte på axlarna åt informationen. Men enligt Holmströms granskning visar det sig nu att Erlander enligt dagböckerna inte alls visste om den sexuella läggningen 1963, när han funderade på att placera Åström som ambassadör i Moskva. Det tog ett år innan detta klarlades och då blev Åström ambassadör i FN istället.

Parallellt med detta berättar Tidningen Journalisten i en artikel att en journalist på Aftonbladet i somras försökt att få ut Sverker Åströms Säpoakt.

”Bara en del av handlingarna lämnades ut och stora delar var maskade”, skriver Journalisten.

Det framgår inte helt tydligt om det är Säpo som har akten eller om det är Riksarkivet som har tagit över den, men det kan vara det förra. Oavsett överklagade journalisten till Kammarrätten, som stödjer beslutet om att inte visa mer information. Det blev inte mer eftersom akten ”innehåller detaljer om Säpos verksamhet samt uppgifter om Sverker Åströms personliga förhållanden”, skriver Journalisten.

Eftersom de personliga förhållandena uppenbarligen kring 1963/64 hade med det sexuella att göra så är det 70 obönhörliga sekretessår som gäller, vilket betyder att nyfikna enligt nuvarande sekretesslagstiftning får vänta till 2034 innan denna stora hemlighet avslöjas som redan kan läsas i Erlanders nyligen utgivna dagböcker. 

p.s. Jag har nu fått svar om vilken arkivmyndighet det gällde och svaret var att förfrågan var ställd till Säpo, som alltså är den som har personakten. d.s.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i andra väldskriget, Kalla kriget, KGB, Säpo, Sovjet, Sovjetunionen, Sverige. Bokmärk permalänken.