Ole Sohn lämnar politiken – Moskvaguldet var bara en sak som låg i fatet

Dagens ”breaking news” är att Danmarks näringsminister Ole Sohn, Socialistisk Folkeparti, SF, lämnat politiken vid nästa folketingsval. Det är JyllandsPosten som levererar nyheten. Sohn säger att han inte vill vara minister mer. Inte politiker över huvud taget. Han vill ha tid för familjen och annat.

Sohn är väl knappast att betrakta som pensionsfärdig, född 1954 som han är. Jag kan inte låta bli att notera att dansk media under det senaste året har varit väldigt intresserade i Sohns kalla krigs-förflutna, närmre bestämt perioden 1987-91 då han var ledare för Danmarks Kommunistiska Parti, DKP. Under den här perioden ska partiet har tagit emot stora summor från Sovjet, och mängden personer som vittnat om att Sohn kände till utbetalningarna har varit otaliga. 

Kommentarerna till beskedet är intressanta. Enligt dem är sortin inte frivillig. Sohn ska ha lämnat innan han blev sparkad. Därför att han inte levererat vad han ska som minister.

”Heller ikke efter sagerne om det såkaldte Moskva-guld har styrket opbakningen til Sohn på de indre linier i regeringen”, menar politiske kommentatorn Hans Engell här

Här kan ni läsa en resumé om Ole Sohn, Moskva-affären och om Ole Sohns relation till DDR och kommunismen. Hans bakgrund inom DKP har hela tiden legat honom i fatet, menar skribenterna.

p.s. JP har lagt ut ytterligare kommentar om att det rått en ”hets mot Sohn” från ”vissa” tidningar. Läs här.

Annonser

Om Lena Breitner

Journalist, fil kand i historia, fil mag i ekonomisk historia, fil mag i litterärt skapande (Författarskolan i Lund). Håller guidade vandringar om det hemliga Malmö med den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg. Forskar i egenskap av journalist på WWII, Stasi och kalla kriget. Har skrivit uppslagsordet Stasi för Nationalencyklopedien. Gav 2001 ut boken OmTango - om ordlösa samtal om konsten att kramas.
Det här inlägget postades i Danmark, kommunism, Sovjet, Sovjetunionen. Bokmärk permalänken.